ΕΕ: Στόχος της γερμανικής προεδρίας η ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας - Energy Register - Energy Register

ΕΕ: Στόχος της γερμανικής προεδρίας η ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

[03/07/2020 - 11:10 πμ]

Η Γερμανία ανέλαβε την Τετάρτη (1.7.2020) την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα διατηρήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021. Στο πλαίσιο της προεδρίας της η Γερμανία στοχεύει στην ανάπτυξη και στην υιοθέτηση σημαντικών ενεργειακών πολιτικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.  

Το πρόγραμμα της Γερμανικής Προεδρίας υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ανάκαμψη της Ένωσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, η Γερμανία σκοπεύει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας «οικονομικής, τεχνολογικής και κοινωνικής διαδικασίας μετασχηματισμού», η οποία θα είναι «οικονομικά ισορροπημένη, κοινωνικά δίκαιη και θα υποστηρίζεται από το κοινωνικό σύνολο». Στο δρόμο για την επίτευξη αυτού του μετασχηματισμού, η Γερμανική Προεδρία στοιχηματίζει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και το ανανεώσιμο υδρογόνο.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμά της αναφέρει ότι η ταχεία εξάπλωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατέχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της ΕΕ για την επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων και στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Μάλιστα, η Γερμανία σχεδιάζει την υποστήριξη των λεγόμενων «υβριδικών έργων» μεταξύ των χωρών, τα οποία υπερβαίνουν μια ενιαία σύνδεση δικτύου του αιολικού πάρκου με τη μητρική χώρα. Κεντρικό στοιχείο του γερμανικού σχεδιασμού είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, ανέφερε: «Η ΕΕ έχει μεγάλα σχέδια για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Εάν επιθυμεί να επιτύχει το στόχο των 450 GW έως το 2050 ο οποίος θα είναι και οικονομικά αποδοτικός, τα έργα υβριδικών αιολικών πάρκων θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Η WindEurope έχει 10 πολύ πρακτικές προτάσεις για την επιτάχυνση της συντονισμένης επέκτασης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία».

Η WindEurope έχει ήδη δημοσιεύσει έγγραφο θέσης σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Το έγγραφο προσδιορίζει την ανάγκη για μια συνεργατική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, η οποία είναι σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Υπογραμμίζει μάλιστα τον βασικό ρόλο τόσο των υβριδικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων όσο και της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, και ζητεί το πρόγραμμα Trans-European energy networks της ΕΕ να υποστηρίξει επενδυτικά τα υβριδικά έργα.

«Η Γερμανία δεν κατέχει μόνο την Προεδρία της ΕΕ, αλλά και την Προεδρία του Φόρουμ Ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας. Αυτό της δίνει εξαιρετική θέση για να οδηγήσει την επέκταση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις.», ανέφερε ο Giles Dickson. 

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Γερμανικής Προεδρίας δεν επικεντρώνεται μόνο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Άλλοι σημαντικοί στόχοι είναι το έργο σε έναν Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα με τον δεσμευτικό στόχο για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και τον ορισμό του φιλόδοξου στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2030.

Η Γερμανία θέλει επίσης να βελτιώσει τα επιχειρηματικά μοντέλα μέσω ενός σχεδιασμού αγοράς που θα ξεκλειδώσει τις επενδύσεις στο ανανεώσιμο υδρογόνο. Τέλος, επιθυμεί μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στην τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς και την εισαγωγή μιας μέτριας κατώτατης τιμής διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών.

Πηγή: evwind.es

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[05/08/2020 - 1:01]
Αδυνατώ να κατανοήσω την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Τι είπε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα...
[05/08/2020 - 12:54]
Σε αναστολή χορήγησης της οικονομικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής αποζημίωσης από τις αρχές Οκτωβρίου προχωρά η πετρελαϊκή κοινοπραξία Exxon...
[05/08/2020 - 12:44]
Η Vestas ήρθε σε συμφωνία με τη Vena Energy για την παροχή υπηρεσιών και συντήρησης ανεμογεννητριών Gamesa που είναι εγκατεστημένες...
[05/08/2020 - 12:18]
Η RWE πρόκειται να παρέχει 50MW ηλεκτρικής ενέργειας στη γερμανική εταιρεία Bosch από έργα ηλιακής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ