ΙΕΑ: Τριπλασιασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ ή διαρκείς ενεργειακές κρίσεις - Energy Register - Energy Register

ΙΕΑ: Τριπλασιασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ ή διαρκείς ενεργειακές κρίσεις

[13/10/2021 - 9:45 πμ]

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και λιγνίτη θα «δοκιμάσει» τη δέσμευση του πλανήτη για ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας. Που αποδίδει την σημερινή κατάσταση.

Oι ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές ενέργειας θα αποτελούν διαρκή κίνδυνο εκτός εάν οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια τριπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο για το κλίμα.

Ο Fatih Birol μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι ενώ οι προβλεπόμενες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν τώρα ευθυγραμμιστεί με τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να πιαστούν οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050, οι δημόσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές είναι μόλις στο ένα τρίτο αυτών που απαιτούνται μελλοντικά.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Υπάρχει μια συνολική ανισοκατανομή, και όσο περισσότερο αυτή διατηρείται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για περαιτέρω βίαιες διακυμάνσεις των τιμών στο μέλλον».

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φτάσουν το 1,9 τρισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ, περιλαμβανομένων 370 δισ. σε ΑΠΕ.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ακόμα και αν όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο ακέραιο και έγκαιρα, ο πλανήτης θα πετύχαινε μόλις το 20% της μείωσης του εκπομπών ρύπων που απαιτούνται έως το 2030 για να παραμείνει εφικτός ο στόχος μηδενικών εκπομπών ως το 2050.

Αφότου οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν σημαντικά το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, φέτος η ανάκαμψη της οικονομίας οδηγεί στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξησή τους στην ιστορία, γεγονός που συνδέεται εν μέρει με την αύξηση της κατανάλωσης λιγνίτη.

Ο Bisol εκτιμά ότι η εκρηκτική αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και λιγνίτη θα «δοκιμάσει» τη δέσμευση του πλανήτη για ενεργειακή μετάβαση. Στην Ευρώπη οι τιμές του ρεύματος από τα 14 ευρώ τη μεγαβατώρα πέρυσι τέτοιο καιρό, έχουν εκτοξευτεί στα 87 ευρώ.

«Υπάρχει μια λανθασμένη καμπάνια ότι αυτό που βλέπουμε είναι η πρώτη κρίση που προκάλεσε η καθαρή ενέργεια και ότι μπορεί να γίνει φραγμός για περαιτέρω δράση ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Είναι απολύτως ψέμα», προσέθεσε.

Υποστήριξε ότι η παρούσα «διαταραχή» είναι αποτέλεσμα σειράς παραγόντων, περιλαμβανομένης μιας «μη διατηρήσιμης ανάκαμψης» από την πανδημία. Ρόλο έπαιξε ο καιρός αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε φυσικό αέριο.

euro2day.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/10/2021 - 9:56]
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια το Greek-Bulgarian Energy Meeting που οργάνωσαν από κοινού το Energy Management Institute (EMI) της...
[18/10/2021 - 9:41]
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενημερώνει τους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου ότι οι δημοπρασίες ΥΦΑ για τα Έτη 2022-2026 θα...
[18/10/2021 - 9:14]
Τα τρία «φρέσκα» φωτοβολταϊκά ισχύος 73 MW στη Θεσσαλία, ο στόχος των 2 GW και οι αιτήσεις για έργα αποθήκευσης...
[18/10/2021 - 9:03]
Κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας ενάντια...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ