Κώστας Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη - Energy Register - Energy Register

Κώστας Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

[29/06/2021 - 2:48 μμ]

Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα 60-70% πιο φθηνή από τον λιγνίτη, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Green Deal Greece, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ, επιβαρύνεται με 80-90 ευρώ μόνο για το κόστος των ρύπων, ενώ άλλα 40 ευρώ είναι το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα:

-Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ζημιώνεται από την λιγνιτική παραγωγή.

-Στους τελευταίους διαγωνισμούς της ΡΑΕ η τιμή της ενέργειας από φωτοβολταϊκά έπεσε στα 37-40 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο.

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα και αποθήκευση.

«Για συστήματα αποθήκευσης, μπαταρίες, συστήματα αντλησιοταμίευσης τα οποία σήμερα προωθούνται στην Ελλάδα, θα αξιοποιήσουμε τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ για να πετύχουμε τον στόχο του να εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης της τάξης του 1,2 έως 1,6 γιγαβάτ, μέχρι το 2030», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και για τις διασυνδέσεις των νησιών. Ήδη, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης έχει λάβει χώρα και έχει ηλεκτριστεί. Η μεγάλη διασύνδεση εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και έπεται και η επόμενη φάση διασύνδεσης του νοτίου Αιγαίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου ώστε τα νησιά μας να γίνουν πιο πράσινα».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% για το 2030, σημαίνει για τη χώρα μας ότι ως τότε το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν η απολιγνιτοποίηση, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[17/09/2021 - 8:28]
Τη σταθερή δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά...
[17/09/2021 - 8:23]
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο τελικός ανάδοχος του έργου της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, σύμφωνα με...
[17/09/2021 - 8:19]
Η ZeniΘ, ο 1ος πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα, διακρίθηκε για τις επιτυχημένες ενέργειές της στο χώρο του Performance Marketing...
[17/09/2021 - 8:15]
Η Protergia συμμετέχει ενεργά στην 85η ΔΕΘ, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό άξονά της το Παρελθόν,...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ