Πράσινη ενέργεια: Από φυσικό αέριο και ΑΠΕ 8 στις 10 κιλοβατώρες τον Ιούνιο! - Energy Register - Energy Register

Πράσινη ενέργεια: Από φυσικό αέριο και ΑΠΕ 8 στις 10 κιλοβατώρες τον Ιούνιο!

[31/07/2020 - 11:12 πμ]

Στο 76% η παραγωγή ρεύματος από το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. Την ενεργειακή μετάβαση της χώρας δείχνει το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούνιο. Στο 5% η συμμετοχή του λιγνίτη

Για πρώτη ίσως φορά το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουμε είναι από καθαρές μορφές ενέργειας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας γίνεται όλο και πιο ισχνό.

Το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ που αφορά στον Ιούνιο είναι αποκαλυπτικό ως προς τις ανατροπές του μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν το 76% της τελικής ζήτησης ρεύματος τον περασμένο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων στο σύνολο της παραγωγής συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών το 39% ήταν από το φυσικό αέριο (37% και 2% από τη μονάδα Συμπαραγωγής της Mytilineos) και 37% από τις ΑΠΕ (28% φωτοβολταϊκά και αιολικά και 9% υδροηλεκτρικά). Η συμμετοχή του λιγνίτη συρρικνώθηκε στο 5%, ενώ οι εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 21% του συστήματος.

Πηγές της αγοράς σχολιάζουν πως τα δεδομένα αυτά φανερώνουν ότι πια και η Ελλάδα διανύει τη μεταβατική εποχή προς την «πράσινη» ενέργεια.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΗ περιόρισε δραστικά τον περασμένο μήνα, κατά 75%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Οι ΑΠΕ για το ίδιο διάστημα αύξησαν την παραγωγή τους κατά 7,6%, ενώ το φυσικό αέριο κινήθηκε οριακά 1,2% προς τα πάνω.

Ενδιαφέρον έχουν και τα αναλυτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Τον Ιούνιο η ΔΕΗ έσβησε τις λιγνιτικές μονάδες που χρησιμοποιούσε για την τηλεθέρμανση, δηλαδή τις Αγ. Δημήτριο 3,4 και 5 και τις δύο της Καρδιάς. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έσβησε ουσιαστικά από τον Μάιο, ενώ σε λειτουργία διατηρεί τη Μεγαλόπολη 3 και τις Αγ. Δημήτριο 1 και 2.

Πάντως, ο Ιούνιος ήταν και ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο όλες οι λιγνιτικές δεν λειτούργησαν κατά 40 ώρες συνεχόμενα. Αξίζει επίσης να τονιστεί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ότι από το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, οι πρώτες είχαν καθαρή παραγωγή 1.478.720 MWh. Η καθαρή επίσης παραγωγή των υδροηλεκτρικών ξεπέρασε εκείνη των λιγνιτικών μονάδων. Τα νερά παρήγαγαν 348.2020 MWh ρεύματος και οι λιγνίτες 206.898 MWh.

Χρήστος Κολώνας / euro2day.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[05/08/2020 - 2:11]
Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρέχει στους πολίτες η...
[05/08/2020 - 2:10]
Σε νέα έκθεσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) αναφέρει ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς αναμένεται να φτάσει...
[05/08/2020 - 1:01]
Αδυνατώ να κατανοήσω την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Τι είπε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα...
[05/08/2020 - 12:54]
Σε αναστολή χορήγησης της οικονομικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα συνταξιοδοτικής αποζημίωσης από τις αρχές Οκτωβρίου προχωρά η πετρελαϊκή κοινοπραξία Exxon...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ