Ραγδαία Μείωση του Κόστους των Υπεράκτιων Αιολικών- Έρευνα του BloombergNEF

[31/10/2019 - 10:59 πμ]

Πτωτική τροχιά διαγράφει το κόστος των υπεράκτιων αιολικών όπως φανερώνουν τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε το BloombergNEF. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του κόστους ανήλθε στο 32% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και 12% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το σταθμισμένο κόστος ενέργειας (LCOE), το BloombergNEF σημειώνει ότι η τρέχουσα παγκόσμια τιμή αναφοράς για το σταθμισμένο κόστος ενέργειας, στην κατηγορία των υπεράκτιων αιολικών διαμορφώνεται στα 78 δολάρια ανά μεγαβατώρα. «Νέα υπεράκτια αιολικά αναπτύσσονται στην Ευρώπη, με ανεμογεννήτριες ισχύος μέχρι και 10 μεγαβάτ, κάτι που επιτρέπει  να γίνεται εξοικονόμηση κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) και  λειτουργικών δαπανών (OPEX)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Στην Δανία και την Ολλανδία, τα νέα έργα που έλαβαν χρηματοδότηση, αναμένεται να πετύχουν τιμές μεταξύ 53-64 δολάρια ανά μεγαβατώρα, εξαιρουμένης της μεταφοράς.

Επιπρόσθετα, τα νέα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχουν ευθυγραμμιστεί με το μέσο όρο των τιμών χονδρικής στην Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ στην Κίνα τα επίπεδα κόστους βρίσκονται χαμηλότερα από τη μέση τιμή αναφοράς του άνθρακα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Πιο ειδικά, το μέσο επίπεδο κόστους για μια εταιρεία, αναφορικά με ένα χερσαίο αιολικό και ένα ηλιακό έργο, με χρηματοδότηση, το τελευταίο εξάμηνο ανέρχεται στα 47 δολάρια και 51 δολάρια ανά μεγαβατώρα, αντιστοίχως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο τρέχοντος έτους, παρατηρείται μείωση της τάξης του 6% για την κατηγορία των χερσαίων αιολικών και 11% για αυτή των ηλιακών έργων. 

Το BloombergNEF επισημαίνει ότι η μείωση του κόστους οφείλεται κυρίως στην πτώση της τιμής των ανεμογεννητριών, που αγγίζει το 7% κατά μέσο όρο, παγκοσμίως, σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους.

Τέλος, στην Κίνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών, στον κόσμο, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή ηλιακών μονάδων υποχώρησαν κατά 11% το τελευταίο εξάμηνο, για να διαμορφωθούν στα 0.57 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/11/2019 - 12:21]
«Το νομοσχέδιο έρχεται να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ -η οποία σαν πρώτη εταιρεία της χώρας θα πρέπει να ηγείται της ενεργειακής...
[18/11/2019 - 12:18]
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (η «Mytilineos») ανακοινώνει σήμερα ότι η άμεση θυγατρική της εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners...
[18/11/2019 - 12:03]
Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας,...
[18/11/2019 - 11:59]
30 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, για συστήματα τροφοδοσίας ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και στους 66 Δήμους της Αττικής Τη σημασία...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ