Συνεργασία Εσθονίας και Λετονίας για κοινό αιολικό πάρκο στον κόλπο της Ρίγας - Energy Register - Energy Register

Συνεργασία Εσθονίας και Λετονίας για κοινό αιολικό πάρκο στον κόλπο της Ρίγας

[04/08/2020 - 12:14 μμ]

Η Εσθονία και η Λετονία συνέταξαν μνημόνιο συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος μέχρι 1 GW στον Κόλπο της Ρίγας.

Μάλιστα, η Λετονία και η Εσθονία σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που θα πάρουν από την ΕΕ για το συγκεκριμένο αιολικό έργο υψηλής ισχύος, μεταξύ 700 MW και 1 GW.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δήλωσαν ότι πρόκειται να προχωρήσουν στην προετοιμασία του έργου έως το 2030, συγκεντρώνοντας τη συγχρηματοδότηση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες και τις υποδομές από το Connecting Europe Facility (CEF).

Αναφέρεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ralfs Nemiro, συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας, Taavi Aas, για να συζητήσει την ιδέα της οικοδόμησης ενός κοινού αιολικού πάρκου Λετονίας-Εσθονίας στη Βαλτική Θάλασσα και στον Κόλπο της Ρίγας.

Οι δύο υπουργοί ήταν σύμφωνοι για την συνέχιση των εργασιών για το έργο και αποφάσισαν ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η κατάρτιση των κατευθυντήριων γραμμών του έργου. Έτσι, τα αρμόδια για την ενέργεια υπουργεία της Λετονίας και της Εσθονίας συνέχισαν να εργάζονται για το έργο, συντάσσοντας φέτος το προαναφερθέν μνημόνιο συμφωνίας.

Στις 30 Ιουλίου, η εσθονική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών Taavi Aas να υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λετονία με σκοπό την υλοποίηση του κοινού υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Τώρα, αναμένεται η έγκριση του μνημονίου συνεργασίας από τη λετονική σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/09/2020 - 12:59]
Η Vestas δέχτηκε παραγγελία ανεμογεννητριών ύψους 20 MW για χερσαίο αιολικό έργο στην Κολομβία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο...
[18/09/2020 - 12:58]
O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι αυτή την ώρα συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης κυρίως στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη....
[18/09/2020 - 12:29]
Οι σκανδιναβικές χώρες θα πρέπει να παράγουν άλλες 290 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση ενέργειας, με...
[18/09/2020 - 11:21]
Η GE Renewable Energy ανακοίνωσε χθες ότι έχει επιλεγεί από την Megha Engineering and Infrastructure Limited (MEIL) για την προμήθεια...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ