WindEurope: Στόχος της Ευρώπης να παράγει έως το 2050 το 20% της ισχύος της από υπεράκτια αιολική ενέργεια - Energy Register - Energy Register

WindEurope: Στόχος της Ευρώπης να παράγει έως το 2050 το 20% της ισχύος της από υπεράκτια αιολική ενέργεια

[01/09/2021 - 11:46 πμ]

Η Ευρώπη έχει ήδη 120 υπεράκτια αιολικά πάρκα και θέλει πολύ περισσότερα αφού προσδοκά η υπεράκτια αιολική ενέργεια Μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκαν κάποιες σημαντικές εξελίξεις που δίνουν σιγουριά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

120 υπεράκτια αιολικά πάρκα μετρά μέχρι σήμερα η Ευρώπη και συνεχίζει, με στόχο το 2050 να παράγει περίπου το 20% της ισχύος της από υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Ευρώπη κατασκεύασε 1,3 GW νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα και παραγγέλθηκαν νέες ανεμογεννήτριες ισχύος 2,5 GW, γεγονός που υποδηλώνει τον διπλασιασμό του τρέχοντος ρυθμού ανάπτυξης και νέες παραγγελίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει η κατασκευή του αιολικού πάρκου Dogger Bank, του μεγαλύτερου και πιο απομακρυσμένου από την ακτή αιολικού πάρκου στον κόσμο, που απέχει 130-190 χιλιόμετρα από την ακτή και θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία HVDC για τη μετάδοση της ισχύος που παράγει. Μάλιστα θα διαθέτει ανεμογεννήτριες 14 MW, όπου η μία περιστροφή κάθε στροβίλου θα μπορεί να τροφοδοτήσει την ενέργεια 2 ημερών ενός νοικοκυριού.

Η ΕΕ επιθυμεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια να αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι να είναι υπόθεση μόνο της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής.  

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ξεκίνησε την κατασκευή των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων της με το Saint-Nazaire, το οποίο θα διαθέτει ισχύ 480 MW .

Στη Μεσόγειο στο Port-La-Nouvelle πραγματοποιεί έργα υποδομής για την κατασκευή τριών πλωτών αιολικών πάρκων.

Και η Γαλλία μόλις ξεκίνησε την πρώτη δημοπρασία στον κόσμο για ένα πλωτό αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας.

Στην Ιταλία ετοιμάζονται οι βάσεις για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Τάραντο.

Η Ισπανία δημοσίευσε μια στρατηγική υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Και η Ελλάδα ετοιμάζει νομοθεσία για τους πρώτους υπεράκτιους πλειστηριασμούς της αιολικής ενέργειας το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, η πολωνική κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις με προγραμματιστές για τα πρώτα 6 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν από το 2026.

Σημαντικό επίσης γεγονός είναι πως στις 6 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο που θα συνδέεται με δίκτυο 2 χώρες. Πρόκειται για το έργο Kriegers Flak στη Βαλτική, το οποίο θα συνδεθεί τη Γερμανία με τη Δανία.

Τέλος, τεράστιο ενδιαφέρον αποτελούν πλέον τα σχέδια για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με υπεράκτια αιολική ενέργεια που έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται, αφού η Ørsted σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν ηλεκτρολύτη 1 GW στο έργο SEAH2LAND. Αυτός ο ηλεκτρολύτης μάλιστα θα συνδεθεί με ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο 2 GW στην Ολλανδική Βόρεια Θάλασσα και αναμένεται να παράγει υδρογόνο έως το 2030.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Τζάιλς Ντίκσον, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ήδη το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και αναμένεται να αναπτυχθεί γρήγορα. Οι ανεμογεννήτριες γίνονται μεγαλύτερες και ισχυρότερες. Και όλο και περισσότερες χώρες χτίζουν υπεράκτια αιολικά πάρκα και δεσμεύονται να τα αναπτύξουν καθώς το κόστος πέφτει – η υπεράκτια αιολική ενέργεια γίνεται υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρώπη συνεχίζει να πρωτοστατεί στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του πλωτού αιολικού πάρκου, όπου η Γαλλία διεξάγει την πρώτη δημοπρασία στον κόσμο. Και καινοτομούμε ακόμα περισσότερο με το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο που θα συνδέει 2 χώρες και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον υπεράκτιο άνεμο στο υδρογόνο».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται προληπτικά για να διατηρήσουν όλη αυτή την πρόοδο σε καλό δρόμο. Σχετικά με τα ρυθμιστικά τους πλαίσια, τους πλειστηριασμούς, τον σχεδιασμό του δικτύου, την ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού-και να διασφαλίσουν την ευτυχισμένη συνύπαρξη μεταξύ ταχέως επεκτεινόμενων υπεράκτιων ανέμων και όλων των άλλων κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων στον θαλάσσιο χώρο. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τώρα δεσμευτεί ότι θα έχουν 111 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε λειτουργία έως το 2030. Η επίτευξη αυτού απαιτεί συνεχή τεράστια προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές, τη βιομηχανία και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους.

windeurope.org

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[17/09/2021 - 2:03]
Άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ισπανική εφημερίδα «El País» με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της...
[17/09/2021 - 1:56]
Δύο ακόμη Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δημοπρατήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Ρόδο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό...
[17/09/2021 - 1:32]
Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στη ΔΕΘΥΠ/ΥΗΣ Λάδωνα Την πρόσληψη με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, συνολικά πέντε (5) ατόμων, για...
[17/09/2021 - 1:22]
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε το περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στην 85η ΔΕΘ. Τον Υπουργό υποδέχθηκαν...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ