Με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ η ανάπτυξη αιολικού συγκροτήματος στο Βέρμιο από την Τέρνα Ενεργειακή

[19/03/2018 - 10:50 πμ]

Τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για δύο αιολικά πάρκα στο Βέρμιο, και πιο συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Τα δύο πάρκα αποτελούνται από 18 και 4 ανεμογεννήτριες, ενώ έχουν ισχύ 36 και 8 MW, αντίστοιχα.
Οι δύο εγκαταστάσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δοκιμαστική λειτουργία.
Για την κατασκευή τους, η εταιρεία αξιοποίησε επίσης μέρος των κεφαλαίων που άντλησε με την έκδοση του «πράσινου ομολόγου» το περασμένο καλοκαίρι.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, καθώς τον περασμένο Ιούλιο η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία 24 εκατ. ευρώ με την εταιρεία, προκειμένου να συμβάλει οικονομικά στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύ των τριών πάρκων θα ανέρχεται σε 48,6 MW και θα αποτελούνται από 18 ανεμογεννήτριες, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Έμπρακτη στήριξη στις ενεργειακές επενδύσεις  

Η ΕΤΕπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και δείχνει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει αξιόλογα προγράμματα που πληρούν τα κριτήριά της και τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ.
Ενδεικτικό είναι πως έχει επίσης δανειοδοτήσει με 85 εκατ. ευρώ τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αποκατάσταση 14 αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και την κατασκευή 4 νέων μονάδων.
Η συνολική ισχύς των έργων της θυγατρικής της ΔΕΗ ανέρχεται σε 90,48 MW, με τα αιολικά πάρκα να βρίσκονται ή να πρόκειται να κατασκευασθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Κρήτη και στην ηπειρωτική Ελλάδα (Καρδίτσα).
Το project περιλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (στον ποταμό Λούρο και στο Βέρμιο), όπως και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων (στο Σμόκοβο και στο Μακροχώρι).
Παράλληλα, για την επέκταση χρήσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας, η τράπεζα υπέγραψε την 1η Μαρτίου συμφωνία δανειοδότησης 48 εκατ. ευρώ με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ).
Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου, σε 18 πόλεις των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[22/01/2019 - 11:39]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην Ρωσία και την Ουκρανία να συζητήσουν ένα διευρωπαϊκοασιατικό πρόγραμμα διαμετακόμισης (transit) του φυσικού αερίου που...
[22/01/2019 - 11:36]
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά συστήματα, συστήματα για την εξοικονόμηση νερού, αλλά και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί. Όλα αυτά...
[22/01/2019 - 11:33]
Φέτος, η καθιερωμένη ετήσια πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στο Politia Tennis Club. Σε έναν όμορφο χώρο...
[22/01/2019 - 11:25]
Την Παρασκευή 18.01.2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο Δημαρχείο Αγιάς μεταξύ του Δημάρχου, κ.Γκουντάρα Α., του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρα Λ. και στελεχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ....
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ