Ωκεάνια Ενεργεία: Η ΕΕ καλεί για την επίτευξη του στόχου των 100 MW μέχρι το 2025 - Energy Register - Energy Register

Ωκεάνια Ενεργεία: Η ΕΕ καλεί για την επίτευξη του στόχου των 100 MW μέχρι το 2025

[12/08/2020 - 11:54 πμ]

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει το στόχο της εγκατάστασης 100 MW ωκεάνιας ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το το 2025, σύμφωνα με την Ocean Energy Europe.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα ανοίξει το δρόμο για την εγκατάσταση 3 GW ωκεάνιας ενέργειας έως το 2030 και 100 GW έως το 2050, κάτι που αφορά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βιομηχανικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Ocean Energy Europe, ο καθορισμός του στόχου των 100 MW έως το 2025 για τεχνολογίες που περιλαμβάνουν μετατροπείς κυματικής και παλιρροϊκής ισχύος θα παρέχει επίσης την πολιτική ώθηση και τα κίνητρα που απαιτούνται για τη διατήρηση της θέσης της Ευρώπης ως «παγκόσμιου ηγέτη» στην ωκεάνια ενέργεια καθώς και τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Ocean Energy Europe ανέφερε τέσσερις δράσεις προτεραιότητας:

  • Πρώτον, τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας υπευθύνων λήψης αποφάσεων της ΕΕ, εθνικών κυβερνήσεων και εκπροσώπων της βιομηχανίας. Η συγκεκριμένη συμμαχία θα θα επιφορτιστεί με την επιτάχυνση της ανάπτυξης του τομέα παρέχοντας πρόσβαση στην εθνική στήριξη για τα έσοδα και διευκολύνοντας την εύρεση τοποθεσιών για τα έργα.
  • Δεύτερον, την έκδοση κονδυλίου 300 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της ωκεάνιας ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια. Το κονδύλι θα υποστηρίξει τους πράσινους στόχους ανάκαμψης της ΕΕ, θα μειώσει το κόστος της τεχνολογίας και θα προωθήσει προγραμματισμένα έργα.
  • Τρίτον, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ασφάλισης και εγγύησης, που θα μειώνει το ρίσκο των έργων και θα διευκολύνει την πρόσβαση των προγραμματιστών σε ιδιωτική χρηματοδότηση.
  • Τέλος, την ανάπτυξη μιας «στρατηγικής εξαγωγών» για υπεράκτιες ανανεώσιμες τεχνολογίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean Energy Europe, Remi Gruet, δήλωσε:

«Αυτός ο στόχος είναι απολύτως εφικτός. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός έργων κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης – το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι η σωστή πολιτική και το κατάλληλο περιβάλλον αγοράς για την υλοποίησή τους.

«Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη για να επιτύχει την πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη».

Πηγή: Renews

Φωτογραφία: IRENA

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/09/2020 - 1:29]
FacebookTwitterΕκτύπωσηΠερισσότερα… «Το χωροταξικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί. Δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό αλλά αναχρονισμό της χωροταξικής νομοθεσίας. Επί της ουσίας,...
[18/09/2020 - 1:26]
Κάλεσμα συμμετοχής στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή. Σε σχετική ανακοίνωση...
[18/09/2020 - 12:59]
Η Vestas δέχτηκε παραγγελία ανεμογεννητριών ύψους 20 MW για χερσαίο αιολικό έργο στην Κολομβία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο...
[18/09/2020 - 12:58]
O ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι αυτή την ώρα συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης κυρίως στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη....
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ