Καστάνης (ELVAN): Αυτές είναι οι λύσεις για φωτοβολταϊκά έργα - Energy Register - Energy Register

Καστάνης (ELVAN): Αυτές είναι οι λύσεις για φωτοβολταϊκά έργα

[15/10/2021 - 6:37 μμ]

Με δεδομένη την ανάγκη συμπίεσης του κόστους και αύξησης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών εν μέσω των νέων προκλήσεων που εξ αντικειμένου αντιμετωπίζει ο επενδυτής λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού, ο Κωνσταντίνος Καστάνης, διευθύνων σύμβουλος της ELVAN, παρουσίασε στο Renewable & Energy Forum τις διαθέσιμες λύσεις προς τις οποίες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά.

Όπως τόνισε αναφορικά με τις τάσεις που παρατηρούνται στην αγορά, υπάρχει μείωση των τιμών πώλησης ενέργειας, αύξηση του μεγέθους των έργων, ακραία φυσικά φαινόμενα και ανάγκη για ευστάθεια του δικτύου.

Όσον αφορά τη μείωση των τιμών πώλησης ενέργειας, τόνισε ότι μια λύση είναι οι προμηθευτές να γίνουν σύμβουλοι σε custom λύσεις, ενώ η εγκατάσταση bifacial πανελ προσφέρει ενισχυμένη απόδοση. Ήδη το 80% των παραδόσεων της Elvan Solar στην Ελλάδα αφορά βάσεις στήριξης για πάνελ αυτού του είδους.

Σε σχέση με την αύξηση του μεγέθους των έργων, σημείωσε ότι όσο μεγαλώνει το μέγεθος ενός έργου οι trackers έχουν πλέον περισσότερο νόημα και μπορούν να ωθήσουν κατά 20% την απόδοση. Τα trackers έχουν φτάσει σε υψηλό βαθμό εξειδίκευσης με θετικά αποτελέσματα για τα μεγάλα έργα. 

Αναφορικά με τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ο κ. Καστάνης ανέφερε ότι ο επενδυτής πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε για παράδειγμα να χρησιμοποιεί βάσεις αποκλειστικά γαλβανισμένες εν θερμώ μετά την κατασκευή, καθώς και να φροντίζει να έχει από τον προμηθευτή του εξειδικευμένες στατικές μελέτες ανά έργο. Κριτήριο για τους ανέμους είναι εντάσεις τουλάχιστον 27μ/δευτερόλεπτο και η επιλογή κατασκευαστή στα tracker αποκτά μεγάλη σημασία.

Τέλος, στη σταθεροποίηση του δικτύου, προκύπτει η ανάγκη λόγω της αποθήκευσης για πιο ειδικευμένους εγκαταστάστες με γνώσεις λογισμικού, σύνδεσης και cloud.

Πηγή energypress.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[03/12/2021 - 7:42]
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα ζητήσει από το Sobranje, το τοπικό κοινοβούλιο, να παρατείνει την κατάσταση της ενεργειακής κρίσης...
[03/12/2021 - 7:33]
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η τροφοδότηση της Μεγαλόπολης με φυσικό αέριο καθώς το ΥΠΕΝ έδωσε το οκ στο ΔΕΣΦΑ...
[03/12/2021 - 7:28]
Η Office Line, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πάροχος λύσεων Cloud και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μετάβαση μεγάλου ποσοστού των...
[03/12/2021 - 3:08]
Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά με κυψέλες καυσίμου έμοιαζαν κάποτε να είναι το μέλλον της «πράσινης» κινητικότητας. Με τα ηλεκτρικά...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ