Συνάντηση Σκρέκα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών - Energy Register - Energy Register

Συνάντηση Σκρέκα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

[28/04/2021 - 10:22 πμ]

Επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (Π.Σ.ΑΦ.), προκειμένου να συζητήσουν με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, θέματα που τους απασχολούν.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρεται:

Στην -με εκατέρωθεν ευθύτητα– συζήτηση, αναπτύχθηκαν θέματα που μπορούν να υλοποιηθούν αλλά και θέματα που θα ήταν …δύσκολο να υλοποιηθούν.
Θα αναφερθούμε την 1η κατηγορία θεμάτων:

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

1. Συζητήθηκε η δρομολόγηση της αναβάθμισης των Δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, σε συνάρτηση με την αποστολή βιώσιμωνόρων σύνδεσης γα τους επενδυτές.
Ο υπουργός γνωρίζει εν πολλοίς τα οικονομικά προαπαιτούμενα του ΔΕΔΔΗΕ για την “δαπάνη σύνδεσης”, όπου -στην συντριπτική πλειοψηφία των αναβαθμισμένων δικτύων- υφίστανται πρακτικές που αγγίζουν ή ξεπερνούν το όριο της βιωσιμότητας.
Σε αυτό το θέμα, αναμένονται θετικές εξελίξεις…

2. Ζητήθηκε η δημιουργία νομικού πλαισίου που θα συνάδει με τον Ν. 4643/2019 (αφορά το net metering), όπου υφίσταται μεν η δυνατότητα του 75/25 (πώληση/αυτοκατανάλωση), εν τούτοις όμως τα αιτήματα των αγροτών δεν γίνονται αποδεκτά από τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω ημιτελούς πλαισίου.
Το θέμα θα δρομολογηθεί άμεσα, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου.

3. Ζητήθηκε η απόλυτη προτεραιότητα (και όχι η “τρίμηνη”) στα έργα net metering που έχουν εγκριθεί στο Μέτρο 4.1.3
Τα εργα αυτά, θα πρέπει να υλοποιήσουν (σε αγορές) το 20% της συνολικής δαπάνης (προαπαιτούμενο του Π.Α.Α.) μέχρι τον Οκτώβριο 2021, ωστόσο λόγω του νομοθετικού κενού (που αναφέρουμε παραπάνω), αυτό δεν μπορεί να γίνει από τους αγρότες.
Το θέμα θα δρομολογηθεί άμεσα, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου.

4. Οι εκπρόσωποί μας πρότειναν να συνεχιστεί η διαδικασία κατάθεσης αιτημάτων για έργα έως 400kW τα οποία θα απαλλάσσονται των διαγωνισμών δημοπρασίας.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξετάσει άμεσα το υπουργείο…

5. Ο Σύνδεσμος επέμεινε στην δυνατότητα εγκατάστασης φ/β στο ίδιο αγροτεμάχιο χαμηλής παραγωγικότητας από διαφορετικούς επενδυτές  και μέχρι καλύψεως του αγροτεμαχίου.
Το συγκεκριμένο αίτημα, είναι μόνιμα στην ατζέντα του Συνδέσμου, από το Φθινόπωρο του 2019.
Είναι η πρώτη αφορά, που φαίνεται ότι θα έχουμε και “επόμενες συζητήσεις” επ’ αυτού. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη.
Ο τρόπος που η ενδεχόμενη θετική εξέλιξη θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα στα Μέλη, θα αναλυθεί όταν θα υπάρχουν οι νομοθετικές εξελίξεις…

  • Τέλος, συζητήθηκε η αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών, με την δυνατότητα εκμετάλλευσης φ/β έως 500kW από τους αγρότες. Ο Υπ. Ενέργειας ως έμμεσα εμπλεκόμενος ήταν σύμφωνος στον τρόπο δρομολόγησης από το Υπ. ΑΑΤ (αναφέρουμε παρακάτω).

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[14/05/2021 - 4:34]
Μεταξύ των 10 αγορών με τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με τις προβλέψεις της...
[14/05/2021 - 4:26]
Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο...
[14/05/2021 - 3:45]
 Τι κοινό μπορεί να έχει ο πιο γνωστός προπονητής καλαθοσφαίρισης με την ιδρύτρια του Andydote Fashion Fair και τον «30...
[14/05/2021 - 3:40]
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities. Συγκεκριμένα από 10 ευρώ αυξάνει...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ