Έρχεται ο διαγωνισμός για τηλεθέρμανση από γεωθερμία στην Αλεξανδρούπολη

[11/12/2017 - 4:26 μμ]

του Νίκου Αβουκάτου

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς τις επόμενες ημέρες βγαίνει σε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό το έργο της αγροτικής και αστικής τηλεθέρμανσης του δήμου, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.

Το έργο προβλέπει τη κατασκευή 18 χλμ δικτύου αγροτικής και αστικής τηλεθέρμανσης, τη δημιουργία ενός θερμικού σταθμού 220 τ.μ. στην Άνθεια, δίκτυα για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις καθώς και τη δυνατότητα θέρμανσης 12 κτηρίων, πέριξ της περιοχής.

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες η Greenagenda.gr, ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει εξασφαλίσει από το ΥΠΕΝ την άδεια διανομής θερμικής ενέργειας, από το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Άνθειας-Αρίστηνου, θερμικής ισχύος 9,8 MWth.

Στην παρούσα φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις ιδιώτες επενδυτές της περιοχής για τα πρώτα 45 στρέμματα υδροπονικών θερμοκηπιακών μονάδων. Πέρα από την αγροτική χρήση, επιπλέον 12 δημοτικά κτήρια του δήμου θα θερμαίνονται με γεωθερμία σε Άνθεια και το Αρίστηνο.

«Εντός 35 ημερών θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τις προσφορές τους οι υποψήφιοι ανάδοχοι εργολάβοι, για την κατασκευή του έργου», επισήμανε ο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Ιωάννης Φαλέκας.

Αρχές του 2018 τα λεφτά για τη μονάδα pellet

Στο μεταξύ, τους πρώτους μήνες του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του έργου της Γεωθερμικής Δημοτικής μονάδας pellet. Πρόκειται για την πρώτη δημοτική γεωθερμική μονάδα pellet στην Ευρώπη, όπως επίσης αποκάλυψε η Greenagenda.gr, τον περασμένο Απρίλιο.

Ψάχνουν και άλλη πηγή για την τηλεθέρμανση τριών οικισμών

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του δήμου Αλεξανδρούπολης για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ενός νέου γεωθερμικού έργου. «Έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση γεωθερμικών ρευστών σε άλλη περιοχή του γεωθερμικού μας πεδίου. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Φαλέκας, «αυτήν την προσπάθεια την κάνουμε πράξη με τη συμμετοχή του αγωγού TAP και την ανόρυξη νέας γεωθερμικής γεώτρησης σε βάθη 500-550 μέτρα. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τη διαδικασία θα δοθούν από τον TAP, ως ανταποδοτικά οφέλη για τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή».

«Αναζητούμε νέες ποσότητες ζεστού νερού, για τη στήριξη του επόμενου έργου της οικιακής τηλεθέρμανσης στους οικισμούς Άνθειας – Αριστείνου – Λουτρού, με συνολικό πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους, και φυσικά για θερμοκηπιακές χρήσεις», κατέληξε ο κ. Φαλέκας.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[20/04/2018 - 11:04]
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής...
[20/04/2018 - 11:02]
Ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό έχει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση...
[20/04/2018 - 10:59]
Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της ενεργειακής αγοράς για το αν θα μπορέσει τελικά να δημοπρατηθεί ικανοποιητική – σημαντική ισχύ...
[17/04/2018 - 12:41]
Τρία είναι τελικά τα νησιά τα οποία θα περιληφθούν στον διαγωνισμό για το πιλοτικό έργο των «Έξυπνων Νησιών», όπως σύμφωνα...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ