Στην Κύπρο ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα

[08/09/2017 - 3:24 μμ]

Ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα της Ευρώπης θα  βρίσκεται πλέον στην Κύπρο, το οποίο έχει λάβει χορηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (περί τα 60 εκατ. ευρώ) προκειμένου να ανεγείρει συγκεντρωτικό ηλιακό σύστημα (CSP) στην περιοχή της Άλασσας της Λεμεσσού . To project εντάσσεται στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος καινοτομιών NER300 και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 50 MW και το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που στηρίζει το έργο είναι η Alfa Mediterranean Enterprises Ltd της Κύπρου μαζί με αξιόλογους συνεργάτες από την Αυστραλία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Dr. Βενιζέλο Ευθυμίου, πρόεδρο της Ερευνητικής Μονάδας Αειφόρου Ενέργειας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου ο ήλιος (ο οποίος κατά το 95% του έτους λούζει την Κύπρο) και η τεχνολογία του έργου EOS SOLAR μπορούν να δώσουν στη χώρα ενεργειακή επάρκεια και συνέχισε, «Άλλες χώρες έχουν άλλους πόρους: τον αέρα, το νερό. Εμείς όμως έχουμε τον ήλιο. Απόψε θα δούμε πώς τον αξιοποιούμε», σημείωσε.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου στην Άλασσα, στην απλή του διάταξη είναι μια σύνθεση από πυργίσκους των 24 μέτρων ύψος και κάθε αυτόνομο σύστημα το συνθέτουν 3 βασικά υποσυστήματα:

• Ο ηλιακός θερμικός δέκτης (STR

•110 ηλιοστάτες που θα μαζεύουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα την κατευθύνουν προς τον STR

 • Συνηθισμένη ατμομηχανή που θα μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια τον θερμό ατμό που παράγεται μέσα στο STR.

Το έργο έτυχε ενδελεχούς αξιολόγησης από δύο ανεξάρτητους έγκυρους οίκους / φορείς: την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μετά από θετική αξιολόγηση ενέκριναν την χρηματοδότηση του έργου με 60,2 εκ. ευρώ και τη Γερμανική FICHTNER GmbH & Co. KG η οποία μετά από ανάθεση διεξήγαγε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της μελέτης.

«Το έργο μας φέρνει σπουδαία νέα για την Κύπρο αλλά και για την μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Νιώθω περήφανος που τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία, το δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συγκέντρωσαν τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο», ανέφερε κατά την παρουσίαση του έργου ο Πρόεδρος της βουλής και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης.

Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματική Δράσης Miguel Arias Cañete, ο οποίος σημείωσε ότι το EOS Green Energy Project  θα προσδώσει στην Κύπρο καινοτόμα και συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια προσφέροντας έτσι μια ανανεώσιμη και οικονομική πηγή  ενέργειας στην χώρα  βοηθώντας στην αποανθρακοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας όπως και δημιουργώντας ένα σημαντικό αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλά άλλα νησιά αποδεικνύοντας πως η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.  

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[20/04/2018 - 11:04]
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής...
[20/04/2018 - 11:02]
Ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό έχει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση...
[20/04/2018 - 10:59]
Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της ενεργειακής αγοράς για το αν θα μπορέσει τελικά να δημοπρατηθεί ικανοποιητική – σημαντική ισχύ...
[17/04/2018 - 12:41]
Τρία είναι τελικά τα νησιά τα οποία θα περιληφθούν στον διαγωνισμό για το πιλοτικό έργο των «Έξυπνων Νησιών», όπως σύμφωνα...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ