Ώρα αποφάσεων από τη ΔΕΗ για τις μονάδες του Αμυνταίου και τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης

[13/11/2017 - 3:19 μμ]

Μετά τον αποκλεισμό του σταθμού του Αμυνταίου από τη λίστα των μονάδων της ΔΕΗ που θα πάρουν το δρόμο της πώλησης, η επιχείρηση θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον των δυο μονάδων οι οποίες για να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2020 θα πρέπει να ανανεωθούν με περιβαλλοντικές επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες μονάδες πέρα από τη σημασία τους για το ενεργειακό σύστημα της χώρας αλλά και το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ, είναι κομβικής σημασίας και για την περιοχή, λόγω της τηλεθέρμανσης.
Ενδεικτικό της σημασίας των δυο μονάδων του Αμυνταίου, είναι το γεγονός πως παρά το ότι απομένουν ελάχιστες ώρες λειτουργίας έως ότου σβήσουν υποχρεωτικά λόγω των κανόνων της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, αλλά και το ότι το ορυχείο που τις τροφοδοτεί επλήγη καίρια από την κατάρρευση του Ιουνίου, ωστόσο η ΔΕΗ τις έχει θέσει σε λειτουργία από τις 10 Οκτωβρίου.
Παράλληλα στο ορυχείο έχουν γίνει εργασίες απομάκρυνσης των αδρανών και αντλούνται 10.000 τόνοι λιγνίτη ημερησίως για να τροφοδοτούν τις μονάδες που χρειάζονται περίπου 300.000 τόνους λιγνίτη σε μηνιαία βάση.

Δημιουργία μονάδας βιομάζας

Το ζήτημα της τηλεθέρμανσης απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και αναζητούνται λύσεις όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα που σχεδιάζεται στο Αμύνταιο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προς αντικατάσταση της λειτουργούσας λιγνιτικής με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW.
Η φιλοσοφία της σχεδιαζόμενης μονάδας, σύμφωνα και με τα όσα έχει δηλώσει ο κος Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, είναι η αξιοποίηση και ενίσχυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, σε σημείο που να μην χρειάζεται η εισαγωγή βιομάζας από το εξωτερικό.
Ωστόσο αποτελεί πρόκληση η εξασφάλιση του απαιτούμενου όγκου βιομάζας εγχώριας παραγωγής, ο οποίος θα πρέπει να κυμαίνεται στους 220 χιλ. τόνους, ώστε να υποστηριχθούν οι προδιαγραφές της μονάδας.
Όπως είναι γνωστό τα παλαιότερα σχέδια της ΔΕΗ για παραγωγή αγκινάρας στην περιοχή έχουν ναυαγήσει.
Με δεδομένο δε ότι για κάθε τόνο βιομάζας απαιτείται περίπου ένα στρέμμα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται σε αναζήτηση πρώτης ύλης, με αντίπαλο το χρόνο, προκειμένου σε περίπου δύο χρόνια, η νέα «πράσινη» μονάδα του Αμυνταίου να τεθεί σε λειτουργία.
Η εγκατεστημένη ισχύς της νέας μονάδας θα είναι 70 MW (25 MW για παροχή ηλεκτρισμού και 45 MW για θέρμανση) και χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή της έχει οριστεί για την Άνοιξη του 2019, οπότε και θα τεθεί εκτός λειτουργίας ο λιγνιτικός σταθμός του Αμυνταίου.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[15/11/2018 - 11:13]
Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση και ότι ο λιγνιτικός σταθμός του Αμύνταιου – για την...
[15/11/2018 - 11:04]
Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία,...
[15/11/2018 - 10:51]
Η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τόσο ως προς τον αριθμό των σημείων επαναφόρτισης όσο και ως προς...
[15/11/2018 - 10:47]
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώθηκε στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών που διοργανώνει η...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ