Προχωρά το μεγάλο έργο καύσης βιομάζας στο Αμύνταιο

[09/01/2018 - 2:29 μμ]

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάσσεται προκαταβολικά το μεγάλο, για τα δεδομένα της χώρας, έργο καύσης βιομάζας για την Τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου.

Πρόκειται για την τυπική επιβεβαίωση από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΑΝ του ρεπορτάζ της Greenagenda για την προώθηση, μέσω πρόσκλησης για ένταξη του έργου της αντικατάστασης καυσίμου της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου στο νέο ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης «01-4a-1.6-04: Μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας με βιομάζα για την Τ/Θ Αμυνταίου ισχύος 30 MW», που υπέγραψε πριν έναν μήνα περίπου η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ (Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ) Ευγενία Φωτονιάτα.

Με τις καινούργιες αποφάσεις που σήμερα αποκαλύπτουμε, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Αλέξης Χαρίτσης εγκρίνουν την (αρχική) ένταξη 6.694.265,04 ευρώ στο τετραετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017-2020, χωρίς όμως – ακόμη – κατανομή ανά έτη ή τρίμηνα. Η οριστική ένταξη θα μπορεί να γίνει αφού εγκριθεί από το αρμόδιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Αρχικά με τον γραφειοκρατικό τίτλο «Τροποποίηση της ΣΑΕ 061/2017 με ένταξη νέου εμπροσθοβαρούς έργου», ο Υπουργός Περιβάλλοντις ικαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν εισήγησης της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ- Τομέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, ζητά από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την ένταξη του έργου με τίτλο «ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ/Θ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 30 MW» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (προφανώς στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος).

Βέβαια υπάρχει και ένα λάθος στην όλη διαδικασία, καθώς η επόμενη απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση για προέγκριση της συγκεκριμένης τροποποίησης που προτείνει το ΥΠΕΝ αναφέρεται μεν στο συγκεκριμένο έργο αλλά σε… λάθος Υπουργείο! Συγκεκριμένα αναφέρεται σε πρόταση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (που δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα), ενώ και η υπουργική απόφαση αναφέρεται λανθασμένα (έχει λάθος ένα ψηφίο)… Συμβαίνουν αυτά όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται «με την ψυχή στο στόμα» στο τέλος του έτους, που οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεράστιο φόρτο… Βέβαια με μια ορθή επανάληψη αυτά λύνονται – αν τα προσέξει κάποιος…

Μένει να δούμε την τελική πρόταση που θα υποβάλλει για ένταξη στο ΕΣΠΑ (συγκεκριμένα στο ΕΠΑΝΕΚ) η Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), όπου θα φανεί το ύψος της τελικής επιχορήγησης που θα εγκριθεί, το γενικότερο χρηματοδοτικό σχήμα (καθώς το έργο είναι πολύ μεγαλύτερο από το εγκεκριμένο προϋπολογισμό) αλλά και το θέμα των τιμολογίων που θα παρέχονται στους πολίτες – ενώ μένει να δούμε την προέλευση της μεγάλης ποσότητας βιομάζας που θα χρειαστεί η μονάδα.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΤΕΠΑ φέρεται να συνεργάζεται για το έργο με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, που πιθανόν να κληθεί να κατασκευάσει τη μονάδα, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς διεκδικούν και απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το σύνολο του έργου φέρεται να είναι προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε η συμμετοχή του ΕΣΠΑ ανέρχεται περίπου στο 10%, η διεκδικούμενη και προς οριστικοποίηση συμμετοχή της ΕΤΕπ στο 35% και μένει να δούμε το χρηματοδοτικό σχήμα που θα προτείνει η ΔΕΤΕΠΑ για το υπόλοιπο (σχεδόν μισό) προϋπολογισμό. Πάντως η ένταξη στο ΠΔΕ «ξεκλειδώνει» της διαδικασίες και λειτουργεί ως «πράσινο φως» από τα συναρμόδια Υπουργεία για την οριστικοποίηση της πρότασης, καθώς δεσμεύει μελλοντικούς πόρους για το συγκεκριμένο έργο.

Θυμίζουμε ότι πέρα την σχετικής ωριμότητας του έργου (που πιστοποιείται από τη βιασύνη των αρμόδιων Υπουργείων να το εντάξουν στο ΠΔΕ) και της ανάγκης για αντικατάσταση καυσίμου στην τηλεθέρμανση Αμυνταίου, που προκύπτει από τις αλλαγές στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (ειδικότερα του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού – ΑΗΣ- Αμυνταίου, ο οποίος τροφοδοτεί με θερμικό φορτίο την τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου και που αναμένεται να σταματήσει την λειτουργία του το 2020 – 21), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις τρεις πιλοτικές περιφέρειες της Ευρώπης που είναι εξαρτημένες οικονομικά από τον λιγνίτη και πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας αλλά και οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης ενόψει της απεξάρτησης της ΕΕ από τον άνθρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda, εκκρεμεί για το αμέσως επόμενο διάστημα η τελική απόφαση για διοργάνωση εκδήλωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή των αρμοδίων εκπροσώπων της Κομισιόν και άλλων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων όπου θα αναλυθεί και θα συζητηθεί η στρατηγική της «απανθρακοποίησης» της περιοχής.

Αυτή ακριβώς η πιλοτική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «ξεκλειδώνει» και αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις και συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (όπως με την ΕΤΕπ) για συγκεκριμένα έργα. Μάλιστα είναι πιθανό η όλη λύση που θα προταθεί εν τέλει να χρησιμοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες (με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, πολιτών και επιχειρήσεων της περιοχής κλπ) που ψηφίζεται οσονούπω από τη Βουλή.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[24/10/2018 - 8:29]
Τη βράβευση τα παιδιά των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, που διακρίθηκαν στις σπουδές τους κατά το σχολικό και ακαδημαϊκό...
[24/10/2018 - 8:15]
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε την ακύρωση του Διαγωνισμού με αριθ. ΔΕΑ-408824, για την προμήθεια αυτομετασχηματιστών 280MVA, 400/157,5/30...
[23/10/2018 - 2:02]
Η Cenergy Holdings σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ανέθεσε στην Ελληνικά Καλώδια σύμβαση με το κλειδί...
[23/10/2018 - 1:50]
Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οι χώρες της Βαλτικής ελέγχονταν από τη Σοβιετική Ενωση, το μεγαθήριο που βρίσκεται...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ