Οι μεγάλες προκλήσεις στον τομέα του υδροηλεκτρισμού – Η αλληλεξάρτηση μεταξύ νερού και ενέργειας

[15/01/2018 - 10:22 πμ]

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή περίπου 17% της ηλεκτρικής ενέργειας του πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η κλίμακα ορισμένων υδροηλεκτρικών έργων, όπως η εγκατάσταση Itaipu που βρίσκεται μεταξύ της Βραζιλίας και της Παραγουάης, είναι τεράστια. Από τότε που άρχισε η λειτουργία της το 1984, έχει παράγει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια μεγαβάτ/ώρα ενέργειας.
«Οι μονάδες παραγωγής μας είναι 700 μεγαβάτ η κάθε μια», δήλωσε ο Juliano Portela, μηχανικός της Itaipu Binacional, στο  CNBC την περασμένη χρονιά. «Έχουμε εγκαταστήσει 20 μονάδες παραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά 14.000 μεγαβάτ.»
Όσον αφορά τη μακροζωία τους, οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις μπορούν να κατασκευαστούν για να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου.
Εκτός από την ομιλία σε όσους εργάζονται στο Itaipu, η «Βιώσιμη Ενέργεια» άκουσε επίσης από την Gilkes, μια βρετανική επιχείρηση που ειδικεύεται στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων.
Ο Andy Eaton, διευθυντής πωλήσεων της Gilkes, μια βρετανική επιχείρηση που ειδικεύεται στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων, δήλωσε ότι ορισμένα μηχανήματα λειτουργούν για περισσότερα από 100 χρόνια και μόνο λίγες επισκευές απαιτούνται τώρα και τότε.
«Πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε κάποιες εργασίες αναβάθμισης … κάποιου εξοπλισμού σε μια μονάδα στην Κένυα, όπου έχουμε πέντε μηχανές μας που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920», σημείωσε.
«Δεν έχουμε πραγματοποιήσει μηχανικές μετατροπές πάνω στους στροβίλους, είναι μόνο μια αναβάθμιση στην ηλεκτρική πλευρά του εξοπλισμού όπου, , το λογισμικό κ.ά. έχει αλλάξει».
Είναι αυτονόητο ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο αγαθό που κάνει τον κόσμο να περιστρέφεται.
Αλλά, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον.
«Η μελλοντική λειψυδρία θα σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μεταφέρουμε νερό από  μεγαλύτερες αποστάσεις… όπου χρειάζεται», δήλωσε  στον εκπρόσωπο της International Water Association Kala Vairavamoorthy στο CNBC.
«Αυτό θα απαιτήσει περισσότερη ενέργεια επειδή το νερό είναι βαρύ», τόνισε. «Εάν συνδυάσουμε αυτό το ενδιαφέρον με ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, πολλές από αυτές τις τεχνολογίες θα απαιτήσουν αρκετό νερό, έτσι το «νερό-ενεργειακή σύνδεση» μπαίνει στο παιχνίδι».
Σε γενικές γραμμές, ο ενεργειακός δεσμός ύδατος μπορεί να αναφέρεται στη σχέση και την αλληλεξάρτηση μεταξύ ύδατος και ενέργειας.
«Εάν … ολοκληρώσετε όλα αυτά με τον οικονομικό μετασχηματισμό που συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οικονομικού μετασχηματισμού θα απαιτήσει πολλά νερό και πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο Vairavamoorthy, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι προκλήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν χάρη στις «μεγάλες καινοτομίες» που πραγματοποιούνται στην τεχνολογία.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[15/11/2018 - 11:13]
Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση και ότι ο λιγνιτικός σταθμός του Αμύνταιου – για την...
[15/11/2018 - 11:04]
Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία,...
[15/11/2018 - 10:51]
Η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τόσο ως προς τον αριθμό των σημείων επαναφόρτισης όσο και ως προς...
[15/11/2018 - 10:47]
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώθηκε στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών που διοργανώνει η...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ