Στα σκαριά «Εξοικονομώ» για μικρές εταιρείες και τουριστικά καταλύματα - Energy Register - Energy Register

Στα σκαριά «Εξοικονομώ» για μικρές εταιρείες και τουριστικά καταλύματα

[23/03/2021 - 2:18 μμ]

Ετοιμάζεται πακέτο 1 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές τουριστικές μονάδες σε προτεραιότητα, όπως και οι επιχειρήσεις ενεργειακής εντάσεως. Ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες.

Στην προετοιμασία «πακέτου» επιδοτήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι είτε να προκηρυχθεί ένα ενιαίο πρόγραμμα για επιχειρήσεις ενεργειακής εντάσεως και τουριστικά καταλύματα είτε αυτό να σπάσει σε δύο δράσεις. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι να προκηρυχθεί πρώτα «Εξοικονομώ» για τον τουριστικό κλάδο με πόρους της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο είναι τα διαθέσιμα κονδύλια. Δηλαδή αν αυτά θα προκύψουν από το τρέχον ΕΣΠΑ ή το επόμενο, αλλά και σε τι βαθμό θα υπάρξουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κρίσιμη αυτή παράμετρος αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, με δεδομένο το ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις εντός του Ιουνίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπου Μαμουλάκη, έδωσε ένα πρώτο περίγραμμα των επιλέξιμων δαπανών και των κριτηρίων συμμετοχής μόνο των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο νέο «Εξοικονομώ».

Έτσι στις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα του κελύφους. Θα επιδοτούνται συστήματα θέρμανσης – ψύξης και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Προς χρηματοδότηση θα είναι και οι δαπάνες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες θα συμπεριληφθούν οι εγκαταστάσεις έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, συστημάτων διαχείρισης εξοικονόμησης νερού καθώς και απορριμμάτων.

Στο ίδιο πρόγραμμα επιδότηση θα λαμβάνουν και οι επιχειρήσεις για τη χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων υποστηρικτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις.

Η επιλεξιμότητα φυσικά θα έχει και οικονομικά κριτήρια, τα οποία ούτως ή άλλως ισχύουν για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από ευρωπαϊκά κονδύλια. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση κ.λπ.

Θα υπάρχουν επίσης και κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Πρόκειται για περιοχές όπου έχει εισαχθεί ο όρος της «βαθμοημέρας». Δηλαδή πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές, άρα καταναλώνεται πολλή ενέργεια για να ψύχονται ή να θερμαίνονται αντίστοιχα τα κτίρια. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες κλιματικές συνθήκες θα δικαιούνται υψηλότερης επιδότησης.

Χρήστος Κολώνας / euro2day.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[14/05/2021 - 4:34]
Μεταξύ των 10 αγορών με τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με τις προβλέψεις της...
[14/05/2021 - 4:26]
Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους στο πλαίσιο...
[14/05/2021 - 3:45]
 Τι κοινό μπορεί να έχει ο πιο γνωστός προπονητής καλαθοσφαίρισης με την ιδρύτρια του Andydote Fashion Fair και τον «30...
[14/05/2021 - 3:40]
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities. Συγκεκριμένα από 10 ευρώ αυξάνει...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ