Αργά το Φθινόπωρο η ενεργοποίηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ

[06/08/2019 - 9:59 πμ]

Αργά το Φθινόπωρο τοποθετεί χρονικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ενεργοποίηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίηση των ΕΛ-ΠΕ και της ΔΕΠΑ. Οι δυο εταιρίες αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις οι οποίες ωστόσο συνδέονται άμεσα τόσο διότι η ιδιωτικοποίηση τους είναι μνημονιακή υποχρέωση όσο και λόγω της μετοχικής συμμετοχής σε ποσοστό 35% των ΕΛ-ΠΕ στη ΔΕΠΑ. 

Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί «εύλογο χρονικό διάστημα» όπως είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για να προχωρήσει η κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ για όλες τις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις των δύο εταιρειών, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το μοντέλο με το οποίο σκοπεύει να προχωρήσει.

Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πηγές ειδικά σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ το περίπλοκο σχήμα διαχωρισμού της εταιρίας που έχει νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση θα αλλάξει, χωρίς να είναι απολύτως σαφές ποιο σχήμα θα επιλεγεί τελικώς. Άλλωστε θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με την Κομισιόν, αφού ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των ενεργειακών εταιριών εντάσσεται στις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.  

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, προέβλεπε το διαχωρισμό της εταιρίας στα δύο – ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας – και την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σήμερα φαίνεται ότι έχει επανέλθει η ιδέα της δημιουργίας εταιρείας holding, η οποία θα έχει τρεις θυγατρικές: μία με τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ), μία δεύτερη με τις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, Ποσειδών και East Med) και η τρίτη με την εμπορία. 

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την αλλαγή διοίκησης στην εταιρία η οποία αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.  

«Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ είναι μεγάλης σημασίας και προφανώς είναι θέματα που τα επεξεργαζόμαστε, ώστε να τα προχωρήσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο υπουργός. Όπως ανέφερε, το επιτελείο του βρίσκεται σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και για τις δύο ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες, «πέραν του ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι κομβικής σημασίας για να στείλουμε το μήνυμα ότι το κράτος δεν παριστάνει τον επιχειρηματία στην αγορά της ενέργειας».  

Οι εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη είναι ότι, τόσο η περίπτωση των ΕΛΠΕ όσο και εκείνη της ΔΕΠΑ θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγορών. «Πράγμα που θα στείλει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα ΕΛΠΕ, ήδη ορίστηκε νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαθανασίου ως πρόεδρο και τον κ. Ανδρέα Σιάμιση ως διευθύνοντα σύμβουλο, οι οποίοι θα κληθούν να τρέξουν τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου. Πάντως για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της «Paneuropean», δηλαδή της εταιρίας συμφερόντων Λάτση, που ελέγχει το 45,5% των μετοχών των ΕΛ-ΠΕ έναντι του 35,5% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιου. 

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Λάτση με τον πρωθυπουργό, εκτός από το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, όπως φαίνεται συζητήθηκε και το θέμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛ-ΠΕ, η οποία ως γνωστόν μετράει ήδη μια αποτυχία κατά το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τα ΕΛ-ΠΕ ενδέχεται να προηγηθεί από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.  

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[23/09/2019 - 11:07]
Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την...
[23/09/2019 - 10:58]
Ελκυστικές προσιτές και προσβάσιμες δημόσιες μεταφορές, καθαρά οχήματα, ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα, το πνεύμα της συνεπιβίβασης, ποδηλατικές υποδομές,...
[23/09/2019 - 10:53]
Αφού απαγόρευσε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης πριν μερικούς μήνες, ο ΟΗΕ στρέφεται στην πράσινη ενέργεια με 193 ηλιακά πάνελ...
[23/09/2019 - 10:50]
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθει στη Βουλή διάταξη για την κατάργηση των δημοπρασιών NOME, αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων,...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ