Γερμανία: Υποβολή προσφορών για το κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα μέχρι 4.000 MW - Energy Register - Energy Register

Γερμανία: Υποβολή προσφορών για το κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα μέχρι 4.000 MW

[05/08/2020 - 10:58 πμ]

Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για την ενέργεια όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία υποβολής προσφορών, για την πρώτη δημοπρασία στην οποία οι φορείς εκμετάλλευσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με σκληρό άνθρακα θα διαγωνιστούν για την αποζημίωση που θα δοθεί για το κλείσιμο εργοστασίων σκληρού άνθρακα ισχύος μέχρι 4.000 MW, βάσει του νόμου της χώρας για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

Το συγκεκριμένο σύστημα δημοπρασιών θέτει σε εφαρμογή μέρος ενός ευρέος πακέτου που ψήφισε η γερμανική κυβέρνηση τον Ιούνιο για τη διευθέτηση της μακροπρόθεσμης εξόδου της χώρας από τις δραστηριότητες εξόρυξης άνθρακα και παραγωγής ενέργειας από αυτόν, μέχρι το 2038.

«Οι προσφορές δημιουργούν ένα κίνητρο για την πιο γρήγορη έξοδο από το δίκτυο ηλεκτρισμού των επιζήμιων, για το περιβάλλον, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα», δήλωσε ο Jochen Homann, πρόεδρος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου, Bundesnetzagentur.

Μεταξύ του 2020 και του 2027 θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαγωνισμών κατά τους οποίους οι φορείς εκμετάλλευσης θα δηλώσουν την τιμή για την οποία θα μπορούσαν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους, ως αντάλλαγμα για την κάλυψη ορισμένων οικονομικών απωλειών.

Η μέγιστη τιμή κατά τον πρώτο γύρο θα μπορούσε να είναι τα 165.000 ευρώ ανά MW παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με την Bundesnetzagentur.

Η τελική τιμή που θα αποφασιστεί, θα λαμβάνει υπόψη τις προσφορές των ενδιαφερομένων και τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν εισαγόμενο σκληρό άνθρακα έχουν παραπονεθεί ότι αντιμετωπίζουν βαριά μείωση των περιουσιακών τους στοιχείων με τον νέο νόμο. Μάλιστα, έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για τους υφιστάμενους φορείς κοινής ωφέλειας, όπως είναι η RWE και η Uniper – που εξορύσσουν εγχώριο καφέ άνθρακα και έπειτα τον καίνε σε γειτονικά εργοστάσια – οι οποίοι θα λάβουν υψηλή, σταθερή αποζημίωση.

Η Steag, η οποία δεν ανήκει στη λίστα και παράγει 5.500 MW, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τους όρους της εξόδου από τον άνθρακα στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για να εξασφαλίσει υψηλότερες αποζημιώσεις, επικαλούμενη παρέμβαση στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Πηγή: Reuters

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[01/10/2020 - 6:03]
Για στόχο επέκτασης σε 34 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2024 έκανε λόγο ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εμπορικών Δραστηριοτήτων της...
[01/10/2020 - 6:01]
Ο ΗΡΩΝ συνεχίζει τη δυναμική του επέκταση στην Ελλάδα, ανοίγοντας Τρία νέα Καταστήματα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου άνοιξε...
[01/10/2020 - 5:55]
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με «τα υπερκέρδη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά...
[01/10/2020 - 5:01]
Τη δυνατότητα σε νοικοκυριά της Αττικής με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα δώσει πρόγραμμα που σχεδιάζει...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ