Η αποανθρακοποίηση των σκανδιναβικών χωρών χρειάζεται 75% αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η συμβολή των ΑΠΕ - Energy Register - Energy Register

Η αποανθρακοποίηση των σκανδιναβικών χωρών χρειάζεται 75% αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η συμβολή των ΑΠΕ

[18/09/2020 - 12:29 μμ]

Οι σκανδιναβικές χώρες θα πρέπει να παράγουν άλλες 290 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση ενέργειας, με σκοπό κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση της Fortum, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, πρόκειται για μία αύξηση κατά 75% από τα τρέχοντα επίπεδα.  

Η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία θα πρέπει να προβούν σε αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, με σκοπό την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Η μελέτη, αναφέρει ότι το 70% της νέας ισχύος θα προέρχεται από χερσαία αιολικά πάρκα, το 20% από υπεράκτια αιολικά πάρκα και το 10% από φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τη Fortum η μείωση των εκπομπών μπορεί να συμβεί τόσο μέσω του τομέα της ηλεκτροδότησης όσο και μέσω της παραγωγής ηλεκτρονικών καυσίμων από ηλεκτρικά παραγόμενα παράγωγα υδρογόνου. Μάλιστα, για να αντισταθμιστεί η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η περιοχή θα πρέπει να διατηρήσει την υπάρχουσα ισχύ υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας και να εγκαταστήσει άλλα 83 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Φινλανδία στοχεύει να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2035, την Ισλανδία μέχρι το 2040, η Σουηδία μέχρι το 2045 και η Νορβηγία και η Δανία έως το 2050.

Βέβαια,  μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν η αποανθρακοποίηση τομέων όπως οι βαριές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, καθώς και βιομηχανιών όπως ο χάλυβας και τα χημικά προϊόντα, δήλωσε σε συνέντευξη η Sigurd Naess-Schmidt, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό θα έκανε αναγκαία την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η παραγωγή καυσίμων όπως το καθαρό υδρογόνο, καθώς και η αυξημένη χρήση βιοκαυσίμων. Τέλος η έκθεση αναφέρει ότι για όλα αυτά απαιτείται μια σταθερή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ που ιδανικά θα υποστηρίζεται από ένα κατώτατο όριο, για να ενθαρρυνθεί η μετάβαση σε μη ορυκτά καύσιμα.

Με πληροφορίες από: Reuters

Φωτογραφία: Eurikinissi

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[26/10/2020 - 5:31]
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2020, η Στρατηγική για την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (Ε.Υ.ΓΕ.Π.)...
[26/10/2020 - 4:05]
Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Φόρουμ Ενεργειακής Υποδομής (Energy Infrastructure Forum) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο...
[26/10/2020 - 4:01]
Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματος φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ...
[26/10/2020 - 3:56]
Στη διπλή πρόκληση μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ