Με αυστηρούς όρους η συμφωνία ΛΑΡΚΟ-ΔΕΗ. Τι προβλέπει

[06/02/2019 - 11:00 πμ]

Αυστηρούς όρους που διασφαλίζουν στο 100% τις πληρωμές του ρεύματος από τη Λάρκο προς τη ΔΕΗ περιλαμβάνει η νέα σύμβαση προμήθειας της βιομηχανίας, στην οποία κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές και πέρασε χθες από το ΔΣ της ΔΕΗ. 

Επί της ουσίας με τη νέα σύμβαση προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και διασφάλιση της πληρωμής του 100% της κατανάλωσης, ενώ μέσα από συγκεκριμένους όρους προβλέπεται αποπληρωμή του χρέους που συσσωρεύτηκε το προηγούμενο διάστημα αλλά και αύξηση της παροχής ρεύματος προς τη βιομηχανία.

Πιο αναλυτικά το τιμολόγιο προβλέπει έκπτωση όγκου 18% και ειδικών χαρακτηριστικών 6% , ενώ η Λάρκο θα μειώσει την ισχύ των εγκαταστάσεών του ώστε να καταναλώνει κατά μέσο όρο 75 GWh μηνιαίως, με κόστος 4,5 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός θα πληρώνεται ανά μήνα ως εξής:


•    2,5 εκατ. ευκρώ θα δίνονται μετρητά 
•    Το υπόλοιπο κόστος θα καλύπτεται με εκχώρηση από τη Λάρκο προς τη ΔΕΗ:
•    Των απαιτήσεων της Λάρκο από τον ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα
•    Με μηνιαίες παραδόσεις λιγνίτη 24 χιλ τόνων στην Καρδιά και το Αμύνταιο από τα Σέρβια Κοζάνης
•    Με εγγυητική επιστολή της ΔΕΗ 
•    Εφόσον η κατανάλωση υπερβαίνει τις 75GWh η ΔΕΗ θα χορηγεί επιπλέον εγγυητικές επιστολές 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί η ΔΕΗ να εισπράττει απευθείας τις πληρωμές του μεγαλύτερου διεθνούς πελάτη της Λάρκο. Ταυτόχρονα η σύμβαση προβλέπει προσαύξηση της χρέωσης του ρεύματος ανάλογα με τη διαμόρφωση της τιμής του νικελίου κλιμακωτά, με όριο τις 14  χιλιάδες ευρώ ανά τόνο. Στη συγκεκριμένη τιμή το κόστος ανά μεγαβατώρα θα αυξάνεται κατά 2 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 26 ευρώ / μεγαβατώρα εάν η τιμή του νικελίου ξεπεράσει τις 26 χιλιάδες ευρώ ο τόνος.

Επίσης εάν η τιμή του νικελίου ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες ευρώ, προβλέπεται αποπληρωμή με δόσεις της οφειλής που δημιουργήθηκε την περίοδο 2017 – 2018, με το ποσό της αποπληρωμής να αυξάνεται όσο αυξάνει και η τιμή του νικελίου. Το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης οφειλής είναι 40 εκατ. ευρώ. 

Τέλος η σύμβαση προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας κατανάλωσης, η ΔΕΗ μπορεί μέσα σε διάστημα μιας ημέρας να σταματήσει το ρεύμα στη βιομηχανία. 
  

Capital.gr /Χάρης Φλουδόπουλος 

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[16/08/2019 - 9:56]
Άγονος κηρύχθηκε ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαίρετων που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διάφορες...
[16/08/2019 - 9:52]
Η νορβηγική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αναλύει μικροσκοπικές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά...
[16/08/2019 - 9:47]
Εκδήλωση απονομής 10 υποτροφιών σε αριστούχους πτυχιούχους φοιτητές, οι οποίοι με τη στήριξη του Ομίλου ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές...
[16/08/2019 - 9:45]
Σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας φαίνεται ότι θα λυθεί τελικά το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που τίθεται για...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ