Ουκρανία: Δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ξανά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία - Energy Register - Energy Register

Ουκρανία: Δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ξανά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία

[04/08/2020 - 1:20 μμ]

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, Naftogaz, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία (σημειώνεται ότι είχε διακόψει την αγορά από τα τέλη του 2015), έως ότου η Μόσχα της προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και όρους.

Η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Ρωσίας, μέχρι το 2014, με την κρίση της Κριμαίας. Τότε το Κίεβο αποφάσισε να διακόψει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, αυξάνοντας έτσι την αγορά φυσικού αερίου από την Ευρώπη.

Πλέον, η Ουκρανία βρίσκεται σε τροχιά μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των κρατικών τιμών φυσικού αερίου για βιομηχανικούς χρήστες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι μία από τις προϋποθέσεις για την λήψη χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η μεταρρύθμιση της ουκρανικής αγοράς φυσικού αερίου δημιουργεί την ευκαιρία σε οποιονδήποτε Ουκρανό ή ξένο έμπορο να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όταν οι τιμές και οι συνθήκες είναι ανταγωνιστικές. Αλλά, μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει προσφέρει φυσικό αέριο υπό αυτούς τους όρους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, Andriy Kobolyev, στο Reuters.

«Η Ουκρανία δεν θα επιστρέψει στις ημέρες των ενεργειακών συμφωνιών της διαφθοράς και της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ρωσικές και ουκρανικές εταιρείες υπέγραψαν πενταετή συμφωνία στο τέλος του 2019, διασφαλίζοντας τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης συμφωνίας.

Ο Kobolyev δήλωσε ότι η Gazprom μετέφερε 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το πρώτο εξάμηνο του 2020, δηλαδή 45% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του 2019.

Πηγή: Reuters

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[01/10/2020 - 6:03]
Για στόχο επέκτασης σε 34 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2024 έκανε λόγο ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εμπορικών Δραστηριοτήτων της...
[01/10/2020 - 6:01]
Ο ΗΡΩΝ συνεχίζει τη δυναμική του επέκταση στην Ελλάδα, ανοίγοντας Τρία νέα Καταστήματα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου άνοιξε...
[01/10/2020 - 5:55]
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με «τα υπερκέρδη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά...
[01/10/2020 - 5:01]
Τη δυνατότητα σε νοικοκυριά της Αττικής με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα δώσει πρόγραμμα που σχεδιάζει...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ