Ομιλία Γ. Σταθάκη στο InvestGr

[12/06/2019 - 9:03 πμ]

Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη και ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece.

«Οι βασικές παρεμβάσεις μας αφορούν σε τρεις τομείς: τη χωροταξία, τη γραφειοκρατική δομή του κράτους και το φορολογικό σύστημα. Προφανώς, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, αλλά δώσαμε το  έναυσμα για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με διαφάνεια, ασφάλεια δικαίου και απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ο Υπουργός σημείωσε ότι «στον τομέα της χωροταξίας η Ελλάδα βίωνε έναν πρωτόγνωρο αναχρονισμό» καθώς στον χάρτη της χώρας δεν είχαν αποτυπωθεί οι χρήσεις γης, τα δάση, οι παραλίες. «Αυτό, για έναν επενδυτή φαντάζει ως το πρώτιστο και υπέρμετρο στοιχείο παρεμπόδισης διότι δεν είναι σαφές πού μπορεί κανείς να επενδύσεις τί. Προχωρήσαμε έτσι σε πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, αλλά και την υπέρτατη αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι δασικοί χάρτες, τους οποίους παραλάβαμε στο 1% της χώρας, σήμερα βρίσκονται στο 49% και μέχρι το τέλος του ΄20 θα είναι στο 95%. Το Κτηματολόγιο ήταν στο 25% το 2015, σήμερα έχει προκηρυχθεί το υπόλοιπο 75% και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ οι χρήσεις γης και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κινούνται πλέον σε ένα σαφή πλαίσιο. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό βάρος που έχει η ελληνική επικράτεια. Υπενθυμίζω ότι είμαστε η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη Natura στην Ευρώπη», σημείωσε.

Μεγάλες τομές έγιναν, επίσης, στον τομέα της γραφειοκρατικής δομής του κράτους. Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, σε πολλούς τομείς -από τον ορυκτό πλούτο μέχρι τον τουρισμό- απλοποιήθηκε το πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και των διαδικασιών ελέγχου και, ταυτόχρονα, έγιναν σημαντικά βήματα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνέχισε, είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Πολεοδομία μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο, καθώς και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e- Άδειες μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν άδεια χωρίς να χρειάζεται να έχουν επαφή με την πολεοδομία.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, ο Υπουργός επισήμανε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και διαφάνειας το οποίο -όπως πρόσθεσε- θα κριθεί τα επόμενα χρόνια σ΄ ένα επίπεδο διαφορετικών πολιτικών που έχουν τα κόμματα.

Ταυτόχρονα, τεράστια σημασία για τη ροή των επενδύσεων έχει η αναβάθμιση της χώρας διεθνώς. «Αυτό», επισήμανε ο κ. Σταθάκης, «επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και μέσω συνεργασιών με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου που δημιουργούν ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα με επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη ροή ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο TAP, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ολοκληρώθηκε, ενώ ξεκινούν ο IGB και πολλά ακόμη έργα υποδομής».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για τη προσέλκυση επενδύσεων γίνεται σε μια οικονομία η οποία αλλάζει: Στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ενώ στο επίκεντρο τους στόχους της χώρας για την κλιματική αλλαγή που αποτελούν προνομιακό πεδίο επενδύσεων.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[13/06/2019 - 12:04]
«Η κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει την υψηλή πολιτική της δέσμευση στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην...
[13/06/2019 - 12:01]
Ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κληθεί τελικώς να αποφασίσει...
[13/06/2019 - 11:57]
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 32,5%...
[13/06/2019 - 12:50]
Δύο σημαντικά βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας του κτηριακού αποθέματος, ιδιωτικού και δημόσιου, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ