Ενδιαφέρον της Tesla για Συμπερίληψη της Ελλάδας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Ταχυφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

[12/02/2020 - 4:18 μμ]

Στελέχη της αμερικανικής Tesla βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, καθώς και με εκπροσώπους των αρμοδίων ρυθμιστικών και διαχειριστικών αρχών ενέργειας, (ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στο φιλόδοξο έργο, που προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών  ηλεκτρικών οχημάτων το οποίο θα διατρέχει την Ευρώπη, από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία.

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο προώθησης των συμφερόντων της πρωτοπόρου αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε βάρος των ανταγωνιστών της, μέσω της ολοκληρωμένης προσφοράς υπηρεσιών στους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ των οποίων, τα σημεία φόρτισης των μπαταριών τους, που θα είναι εξοπλισμένα με «έξυπνους» ταχυφορτιστές που θα εξυπηρετούν το στόχο οχημάτων της Tesla.

Εκτός από την αμερικανική ήπειρο, το σχέδιο της εταιρείας του Έλον Μασκ περιλαμβάνει και την Ευρώπη, ιδίως μετά τη μεγάλη επένδυση που υλοποιεί στην Γερμανία, με την κατασκευή του νέου «Gigafactory» στο Βερολίνο, ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται, ήδη, η γραμμή συναρμολόγησης στην Ολλανδία.

Η μεγάλη και ενιαία «ηλεκτρική λεωφόρος» που έχουν σχεδιάσει τα στελέχη της Tesla για την Γηραιά Ήπειρο, θα ξεκινά από την Πορτογαλία, θα διατρέχει την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, και θα συνεχίζει στην Ελλάδα, από την Πάτρα, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, μέχρι την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια θα κατευθύνεται στην Ανατολική Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη.

Το συνολικό μήκος της ευρωπαϊκής διαδρομής, Πορτογαλία – Τουρκία, φθάνει στα 4,800 χιλιόμετρα. Στην οποία προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 1500 φορτιστές, σε περίπου 250 σημεία φόρτισης. Η συνολική επένδυση προβλέπεται να ανέλθει σε 60-70 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει περί τους 1500 σταθμούς ταχυφόρτισης, εκ των οποίων στην Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση, προχωρήσουν τάχιστα οι αδειοδοτικές και θεσμικές διαδικασίες και κριθεί επαρκές το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο, θα κατανεμηθούν γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, που είναι υπεύθυνη για τον τομέα, αναμένεται να παρουσιάσει, τους επόμενους μήνες, νέο πακέτο μέτρων που θα καλύπτει τεχνικά θέματα, όπως την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών, ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου, αλλά την παροχή κινήτρων, την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και επιδοτήσεων, εκτός από τις αναγκαίες προσαρμογές του ρυθμιστικού πλαισίου.

iene.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[01/04/2020 - 11:10]
H Scottish & Southern Electricity Network («SSEN»), εταιρεία μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκωτία, επέλεξε την Ελληνικά Καλώδια για...
[01/04/2020 - 11:03]
«Κανένας πραγματικά φτωχός άνθρωπος, ανήμπορος, σε δυσκολία δεν θα δει την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα να του κόψει το...
[01/04/2020 - 10:37]
Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, απαξιώνει και επιχειρεί να...
[01/04/2020 - 10:27]
Διάταξη ΥΠΕΝ σε ΠΝΠ της Κυβέρνησης Με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και των επαγγελματικών φορέων του τεχνικού κόσμου λόγω...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ