Η έναρξη της πλήρους λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του ΥΠΕΝ.

[11/09/2019 - 11:12 πμ]

Έως τις 16 Σεπτεμβρίου υποβάλουν τις προσφορές οι ενδιαφερόμενοι.

Η έναρξη της πλήρους λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση του κανόνες του Target Model τον Ιούνιο του 2020 και χωρίς να γίνει αποδεκτή η παραμικρή περεταίρω καθυστέρηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι αποφασισμένη ακόμη και να επιβάλει κυρώσεις εφόσον παρατηρηθεί απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα. 

Αυτό ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ο οποίος μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα της ΡΑΕ στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι θα υπάρξει στενότερη παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα ενταθεί ο εποπτικός ρόλος της ΡΑΕ και αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις προθεσμίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Όπως είναι γνωστό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν οι οποίες μάλιστα θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να εξασφαλίσει την άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ και την αναθεώρηση του ποσοστού μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από 50% σε 65%. Για την επίτευξη αυτών των δυο εξαιρετικά κρίσιμων για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στόχων, θα πρέπει να πειστεί η Κομισιόν ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να απελευθερώσει πλήρως την αγορά ηλεκτρισμού και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανθρακοποίηση. Εν όψει αυτών λοιπόν το βάρος θα πέσει στην αυστηρή παρακολούθηση των διαδικασιών για την προετοιμασία της νέας αγοράς. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη στην αγορά υποβόσκει φημολογία περί νέου χρονοδιαγράμματος έναρξης της λειτουργίας του Target Model στα τέλη του 2020. Φημολογία αλλά και συζητήσεις που θέλει να σταματήσει άμεσα ο υφυπουργός Ενέργειας και για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε δημοσίων με αυστηρούς τόνους. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η αλλαγή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά μέσω του Μνημονίου είναι να τηρηθεί με αξιόπιστό τρόπο το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τις τέσσερις αγοράς αλλά και με τη διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. 

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η ΡΑΕ πρόσφατα προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και τη θέση σε εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων, κανόνων και εργαλείων παρακολούθησης της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπό καθεστώς Target Model. 

Πιο αναλυτικά, το έργο αφορά στην καταγραφή και ανάλυση της δομής της νέας ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπό το Target Model.

Η ΡΑΕ επιδιώκει να αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία, μεθόδους και δείκτες που θα της επιτρέπουν να αναγνωρίζει καταχρηστικές πρακτικές από την πλευρά των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγούν σε χειραγώγηση της αγοράς.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η διάρκεια της οποίας δύναται να παραταθεί για 2 επιπλέον μήνες. 

Οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν το έργο καλούνται από τη ΡΑΕ να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[25/02/2020 - 5:37]
Με μία συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας-διαδρομής του Συνδικάτου, της ΔΕΗ και του λιγνίτη (επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και τη διαχρονική συμβολή τους) υποδέχτηκε...
[25/02/2020 - 5:31]
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των στελεχών του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με το Διοικητικό Συμβούλιο...
[25/02/2020 - 5:27]
Με αφορμή τους νέους υψηλούς στόχους της ΕΕ μέχρι το 2030, την πρόσφατη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή...
[25/02/2020 - 5:02]
Σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα για τα θέματα του περιβάλλοντος, από το Γραφείο...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ