Τη χορήγηση ρευστότητας στη ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση

[13/06/2019 - 12:01 μμ]

Ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κληθεί τελικώς να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι ένεση ρευστότητας ύψους 250-300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Όπως είναι γνωστό η τροπολογία που με αγωνία ανέμενε η ΔΕΗ προκειμένου να της χορηγηθούν οφειλές από παλαιές ΥΚΩ του 2011, την τελευταία στιγμή δεν κατατέθηκε και πλέον όλα δείχνουν ότι η ΡΑΕ δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση πριν τις εκλογές. Άλλωστε έχει ήδη χαθεί το timing αφού η ΔΕΗ επεδίωκε τα χρήματα αυτά να εγγραφούν στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του έτους για να βελτιώσει τα αποτελέσματα της.  

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδίδουν εμμέσως πλην σαφέστατα, την μη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στην αρνητική στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος θα έπρεπε να εγκρίνει τη χορήγηση των χρημάτων αυτών από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, είχε επικοινωνήσει το πρόβλημα που δημιουργείται για την επιχείρηση τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Βεβαίως από την πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζεται ότι και χωρίς την κατάθεση της τροπολογίας η ΡΑΕ μπορεί να πάρει τη σχετική απόφαση και ότι δεν είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση. Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ΡΑΕ δεν πρόκειται να λάβει σχετική απόφαση πριν τις εκλογές. Άλλωστε κύκλοι της ΡΑΕ της είχαν δηλώσει παλαιότερα, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, πως για την εκκρεμότητα των ΥΚΩ του 2011 θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ρύθμιση από το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την παροχή νομικής κάλυψης από το ΥΠΕΝ, ώστε η Αρχή να προχωρήσει στον προσδιορισμό του εν λόγω ποσού, το οποίο θα καταβαλλόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Έτσι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η χορήγηση ρευστότητας στη ΔΕΗ.  

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[16/10/2019 - 3:03]
  «Το νομοσχέδιο αυτό έχει μια ειδική στόχευση για τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη, να λειτουργεί μακριά από τους...
[16/10/2019 - 2:58]
Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας του Ευρωπαϊκού έργου QualitEE “DRIVING INVESTMENT IN ENERGY EFFICIENCY SERVICES THROUGH...
[16/10/2019 - 2:34]
Αποδεχόμενο πρόσκληση των διοργανωτών το ΙΕΝΕ συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του WINDMission Greece 2019, το οποίο διοργάνωσαν το Voice of...
[16/10/2019 - 2:30]
Την ανανέωση της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management) σε μια σειρά σημαντικών υποδομών του Διεθνούς Αερολιμένα “Hamad” της Ντόχα στο...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ