Διαφωνία μεταξύ ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ για τον τρόπο κάλυψης του ΕΛΑΠΕ

[01/12/2017 - 3:38 μμ]

Αρνητική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή που έχει προτείνει ο ΛΑΓΗΕ.
Να σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε από τους θεσμούς στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Χίλτον οι εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.
Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου το προσεχές διάστημα.
Αξιόπιστη πηγή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκτιμά ότι η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή που σήμερα διαμορφώνεται στα 7 ευρώ ανά Mwh, θα μεταφέρει αναγκαστικά το κόστος στο ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνοντας τη χαμηλή τάση, δηλαδή κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά.
Πάντως, η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή θεωρείται πως δεν θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό διότι η κατάργησή της θα γίνει οριζόντια.
Οπότε θα αφορά και τη ΔΕΗ, κάτι που τελικά δεν θα οδηγήσει στη μείωση του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ σήμερα παρέχει ρεύμα σε 8 στους 10 καταναλωτές, ενώ στα τέλη του 2019 θα πρέπει να έχει στο πελατολόγιο της μόνο τους 5 από τους 10 καταναλωτές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι ρυθμιζόμενη χρέωση (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίου Ρύπων), με το οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Το… βαρύ φορτίο της χρέωσης το σηκώνουν τα 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία εφέτος θα καταβάλουν 794,61 εκατ. ευρώ όταν το συνολικό έσοδο φθάνει το 1,2 δις. ευρώ.
Τέλος να αναφερθεί ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται και εν τέλει δεν δέχεται να υπάρξει ενδιάμεση λύση μέχρι την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή.
Αντίθετα παραπέμπει το όλο θέμα στο χρόνο κατά τον οποίο θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο πλαίσιο του target model.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[20/02/2018 - 9:56]
Ένα σπάνιο μετεωρολογικό γεγονός στην Αρκτική, το οποίο αναμένεται να «παγώσει» την Ευρώπη, έχει προκαλέσει άλματα στις τιμές της ενέργειας....
[20/02/2018 - 9:54]
Από τα ηλιακά πάνελ έως τα έξυπνα σπίτια, ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας αλλάζει, με την τεχνολογία να...
[20/02/2018 - 9:53]
Για αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάνοντας...
[20/02/2018 - 9:45]
Η νεοσύστατη εταιρεία της 27χρονης Σάρλοτ Σλίνγκσμπι επιδιώκει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, εκμεταλλευόμενη την ένταση των ανέμων εντός υφιστάμενων υποδομών...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ