Εφαρμογή για τη σύγκριση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου όλων των παρόχων ετοιμάζει η ΡΑΕ

[05/03/2018 - 12:33 μμ]

Ένα «εργαλείο» σύγκρισης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων έχει στα σκαριά η ΡΑΕ, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναλύσουν τις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου και έτσι να αποκτήσουν εύκολα ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι πλέον συμφέρουσες για τις ανάγκες τους από άποψη κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στη χρονιά, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των εμπορικών πολιτικών των προμηθευτών ενεργειακών προϊόντων και, κατά συνέπεια, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μέσω της υπηρεσίας της ΡΑΕ αρχικά θα αναλύονται τα ανταγωνιστικά σκέλη των τιμολογίων, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τη σύγκριση των χρεώσεων που προσφέρουν οι προμηθευτές.
Παράλληλα, θα παρουσιάζονται και τα πλήρη κόστη κάθε τιμολογίου, δηλαδή το άθροισμα του ανταγωνιστικού σκέλους και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν το συνολικό ποσό του λογαριασμού που θα λάμβαναν, δηλαδή το πλήρες ενεργειακό τους κόστος.

Καλύτερη ενημέρωση για τους καταναλωτές  

Ήδη από το 2015 στις προτάσεις της για μια νέα συμφωνία για τους καταναλωτές ενέργειας, η Κομισιόν επισημαίνει μεταξύ άλλων πως μία από τις προκλήσεις για τη σωστή λειτουργία της αγοράς είναι να αντιμετωπισθεί η έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους κόστη και την κατανάλωση, όπως επίσης και η περιορισμένη διαφάνεια στις προσφορές των προμηθευτών, οι οποίες καθιστούν δύσκολο για τους καταναλωτές να εντοπίσουν τις ευκαιρίες στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προσθέτει, τα εργαλεία σύγκρισης τιμών μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο, ώστε να παράσχουν ξεκάθαρες πληροφορίες στο καταναλωτικό κοινό και έτσι να το βοηθήσουν να κάνει τις καλύτερες επιλογές για το συμφέρον του.
Μάλιστα, θεωρεί πως η σημασία τους είναι τόσο μεγάλη, που θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά και όσοι καταναλωτές δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό άλλα «κανάλια» τηλεπικοινωνιών.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[15/06/2018 - 8:20]
Δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Λειτουργό Αγοράς  Ηλεκτρικής Ενέργειας το Μηνιαίου Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Μαρτίου-Απριλίου 2018   Δείτε...
[15/06/2018 - 8:14]
Το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος διοίκησης της απόδοσης, που θα συνδέει τις στρατηγικές προτεραιότητες του...
[15/06/2018 - 8:08]
Με τη σύμβαση αυτή ο ΑΔΜΗΕ αναθέτει και ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στην άρτια παροχή υπηρεσιών πρόγνωσης...
[15/06/2018 - 8:00]
Παρατείνεται  η ημερομηνία υποβολής προσφορών κατά δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες και ορίζεται ως νέα η 28η Ιουνίου 2018, ημέρα Πέμπτη...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ