Την ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης – Αφρικής μέσω Κρήτης εξετάζουν η ΡΑΕ και η γαλλική Green Power 2020

[15/03/2018 - 10:41 πμ]

Κρούση στη ΡΑΕ έχει κάνει η γαλλική εταιρεία GreenPower 2020, στην προσπάθειά της να δώσει «σάρκα και οστά» στην ηλεκτρική διασύνδεση της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Κρήτης, για την τροφοδοσία της Γηραιάς Ηπείρου με ρεύμα που θα παράγεται μέσω ηλιακής ενέργειας στη Λιβύη και την Αίγυπτο.
Έτσι, η εταιρεία βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου που σχεδιάζει και το οποίο, από τα βορειοαφρικανικά παράλια, θα καταλήγει στο ελληνικό νησί.
Στόχος του project, το οποίο η GreenPower 2020 έχει ονομάσει  «LEG 1», είναι το υποβρύχιο καλώδιο να έχει δύο διαφορετικές αφετηρίες στην Αφρική, το Τομπρούκ στη Λιβύη και τη Σαλούμ στην Αίγυπτο.
Στη συνέχεια, τα δύο τμήματα θα ενώνονται υποθαλάσσια, ώστε το ένα μονό πλέον καλώδιο να φτάνει στην Κρήτη.
Έτσι, το νησί θα αναλάβει τον ρόλο ενεργειακού κόμβου στο project, καθώς με τη μεγάλη διασύνδεση που σχεδιάζεται για την ένωσή του με το ελληνικό διασυνδεδεμένο δίκτυο, η ενέργεια θα μπορεί να μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αμφίδρομη ροή ρεύματος

Το καλώδιο, το οποίο θα κατασκευασθεί με ιδιωτικά κεφάλαια, θα είναι συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) με ισχύ 2.000 MW.
Για την τροφοδοσία της Ευρώπης με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, από τα πολύ μεγάλα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας στην αφρικανική ήπειρο, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδειες κατασκευής ηλιοθερμικών συστημάτων σε Αίγυπτο και Λιβύη, συνολικής ισχύος 2.000 MW.
Το υποβρύχιο καλώδιο θα εκτείνεται περίπου 347 χιλιόμετρα, ενώ θα έχει αμφίδρομη ροή.
Έτσι, θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη, όταν υπάρχει περίσσεια, στην Αφρική.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εταιρεία, η Κρήτη αποτελεί την οικονομικότερη επιλογή για την ενεργειακή ένωση της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς για τη διασύνδεση απαιτείται το μικρότερο μήκους καλωδίου.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[20/07/2018 - 12:49]
«Αξιοποιούμε κάθε μέσο για να ακυρώσουμε το νόμο» Η οργάνωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων αλλά και οι επόμενες πρωτοβουλίες...
[20/07/2018 - 12:40]
Πρόκειται για ένα νέο δάνειο της ΕΤΕπ, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση...
[20/07/2018 - 12:29]
Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 43 πόλεις της Περιφέρειας, και στα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο)...
[20/07/2018 - 12:18]
Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου Βιομηχανία Σωλήνων Α.Ε. ξεκίνησε τις παραδόσεις των σωλήνων χάλυβα για...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ