Γιώργος Αμυράς: Ο κλιματικός νόμος είναι υπερ-απαραίτητος και μας αφορά όλους - Energy Register - Energy Register

Γιώργος Αμυράς: Ο κλιματικός νόμος είναι υπερ-απαραίτητος και μας αφορά όλους

[11/06/2021 - 10:57 πμ]

“Ο εθνικός κλιματικός νόμος είναι υπέρ-απαραίτητος και θα πρέπει να είναι όντως εθνικός, με την έννοια της συμμετοχής όλων”, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (Compete.gr) και το Ινστιτούτο για τη βιώσιμη Ανάπτυξη (EPLO), με τίτλο: “Κλιματικός Νόμος: Ετοιμάζοντας την Οικονομία και την Κοινωνία για Αλλαγή”.

Ο κ. Αμυράς, υπογράμμισε ακόμα πως “στη διαμόρφωση του κλιματικού νόμου πρέπει να συμμετέχουν η βιομηχανία, το εμπόριο, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η κοινωνία των πολιτών”. Αναφερόμενος στις αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν, ο υφυπουργός έκανε λόγο για αυτές της δίκαιης κατανομής και της οικονομικής αποδοτικότητας, και συμπλήρωσε ότι “πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας μας”. Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στην “εκπαίδευση και την ενημέρωση στα ζητήματα του περιβάλλοντος” και επεσήμανε ότι “όλοι πρέπει να εργαστούμε σκληρά και εντατικά στα θέματα του περιβαλλοντικού γραμματισμού και της περιβαλλοντικής δημοκρατίας”.

Επιπλέον, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε: “Η χώρα μας διαθέτει από τα πιο φιλόδοξα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι φιλοδοξούμε μέχρι την COP26, στη Γλασκώβη τον Δεκέμβρη, να έχουμε εθνικό κλιματικό νόμο, ο οποίος θα καθορίσει πάρα πολλά όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το μέλλον και το αύριο”.

Ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Compete GR δήλωσε από την πλευρά του: «Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ όσον αφορά την χώρα μας, είναι το κλειδί για την επιτυχία της Πράσινης Μετάβασης και σε αυτό το σημείο εντοπίζω την χρησιμότητα των παρεμβάσεων μας ώστε η κοινωνική και επιχειρηματική συμμετοχή να ενισχυθεί υπέρ της κλιματικής αλλαγής εξασφαλίζοντας τις συνθήκες που θα εγγυώνται τη βιώσιμη λειτουργία της οικονομίας και των θέσεων εργασίας».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ΕPLO, Σπύρος Κουβέλης αναφέρθηκε στις προβλέψεις και αρχές του Ευρωπαϊκού Κλιματικού νόμου σε σχέση με την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο ο νέος νόμος να λάβει υπόψη του τόσο τις ανάγκες περιορισμού των εκπομπών και των μεσων επίτευξης του στόχου αυτού, όσο και την προσαρμογής στις αλλαγές που ουτως ή άλλως προκύπτουν από την Κλιματική Αλλαγή για την κοινωνία και σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η διατροφή, οι ασφαλίσεις, και η απασχόληση. Υποστηρίζοντας τέλος ότι χρειάζεται ο νόμος να κινηθεί στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης που θα αποτελέσει αφετηρία για μια νέα εποχή για την κοινωνία και την οικονομία στην Ελλάδα, ανέφερε μια σειρά παραδείγματα από τον αντίστοιχο Γαλλικό νόμο, ενδεικτικά για την ευρεία προσέγγιση του σε θέματα χωροταξίας, διατροφής, ανθεκτικότητας των πόλεων, και φυσικά παραγωγής και μεταποίησης.

Η γενική διευθύντρια του CompeteGR, Δρ. Βενετία Κουσία, επεσήμανε ότι η κατάταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας για τη βιωσιμότητα, μας δείχνει ότι έχουμε σημαντική δουλειά και στο πλαίσιο αυτό ο νέος κλιματικός νόμος είναι εξαιρετικά σημαντικός – 114(180) στο φυσικό κεφάλαιο, 124(180) στην αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση του φυσικού κεφαλαίου. Και υποστήριξε ότι «ας μην αρκεστούμε λοιπόν στην υπόθεση ότι ένας νόμος πλαίσιο (όσο καλός και νάναι) μπορεί να είναι αρκετός για να βελτιωθούν όλα τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών και ας προχωρήσουμε με το μότο ότι η Γνώση που βασίζεται στην τεκμηρίωση είναι Δύναμη».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη, οι: καθηγητής Σπυρίδων Φλογαϊτης, Διευθυντής EPLO, Κώστας Συνολάκης– Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, , Πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Δρ. Νίκος Μάντζαρης– Partner, The Green Tank, Δημήτρης Ιμπραήμ, αρμόδιος για Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή, WWF Ελλάς, Γιάννης Πανιάρας – Πρόεδρος ΒΙΑΝ ΣΕΒ, Αθανάσιος Σαββάκης – Πρόεδρος ΣΒΕ, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Aldemar Resorts, Γιάννης Καντώρος – Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος INTERAMERICAN, Σπύρος Κιαρτζής – Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Χάρης Σαχίνης – Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Δρ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου- Χημικός, Biosolids Υπεύθυνος Παραγωγής & Διαχείρισης Αποβλήτων, Biosolids AE, Κιάρα Κόντη – Director, Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΥ, Κατερίνα Ρόγγα – Principal Risk Advisory, Risk and Sustainability Services, Deloitte.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[29/07/2021 - 1:50]
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντοπίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και προτείνει λύσεις σήμερα, ενώ η κυβέρνηση παραδέχεται απλά το πρόβλημα...
[29/07/2021 - 1:43]
Την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά έξι (06) ατόµων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών...
[29/07/2021 - 1:02]
Απευθύνεται σε νέους, απόφοιτους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, που αναζητούν εργασιακή εμπειρία, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να εντοπίσουν...
[29/07/2021 - 12:54]
Κατόπιν συνεννόησης με το ΥΠΕΝ, αλλά και σχετικού αιτήματος αρκετών ενταγμένων Δήμων στην πρόσκληση για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), με δεδομένες...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ