Σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις από Φάμελλο για τη θάλασσα

[13/06/2018 - 8:25 πμ]

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Skai, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν σύντομα τα σχέδια διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, αποδεχόμενος την ανάγκη εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και στην αλιεία, ενώ σε σχέση με τα πλαστικά μιας χρήσης προανήγγειλε την εφαρμογή οικονομικών αντικινήτρων σε πλαστικά προϊόντα που δεν ακoλουθούν τους κανόνες της οικολογικής σχεδίασης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπουργός περιβάλλοντος βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια για την ανάγκη θέσπισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Ο κ Φάμελλος μάλιστα αποδέχτηκε πως υπήρξαν διαχρονικά καθυστερήσεις στο ζήτημα της θαλάσσιας προστασίας αλλά τον Δεκέμβριο του 2017 υπογράφηκε η επέκταση του Δικτύου Natura στη θάλασσα, το οποίο πλέον καλύπτει το 20% της θαλάσσιας περιοχής.

Ο Διευθυντής Greenpeace Ελλάς, Νίκος Χαραλαμπίδης, αντέτεινε πώς οι περιοχές που πρέπει να μπουν σε καθεστώς προστασίας, απόλυτης ή μερικής, πρέπει να είναι της τάξεως του 50%. Χαιρόμαστε που περάσαμε από το 1% στο 20%-30% όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και επίσης θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της εφαρμογής.

Ενώ ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, επισήμανε: «Οι ίδιοι οι ψαράδες λένε εμείς τις θέλουμε αυτές τις περιοχές, αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με πριν 10-20 χρόνια. Αυτή λοιπόν την προθυμία των ανθρώπων που ζουν από τη θάλασσα πρέπει με κάποιο τρόπο να την κεφαλαιοποιήσουμε. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσει το ΠΔ».

Από τη Σαντορίνη ο Πιερ Υβ Κουστώ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος διατύπωσε εκ νέου το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των ψαράδων για να δημιουργηθεί εκεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

«Όλοι μαζί, εδώ, με μια φωνή, ζητούμε από το Υπουργό να καταρτίσει ένα νόμο που θα προστατεύει αποτελεσματικά τη θάλασσα. Είναι πολύ σωστό που το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχεται την ανάγκη για θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Οι θάλασσες πεθαίνουν. Το πλαστικό είναι πλέον περισσότερο και από τα ψάρια μέσα στη θάλασσα και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό», είπε.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 

203.000.000 πλαστικές σακούλες χρησιμοποίησαν οι Έλληνες το πρώτο τρίμηνο του 2018 μετά την επιβολή του μέτρου της χρέωσης δείχνουν σημαντική μείωση της κατανάλωσής της.

Τα επόμενα βήματα είναι η εφαρμογή οικονομικών αντικινήτρων και για τα υπόλοιπα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως προανήγγειλε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η τιμή των προϊόντων πρέπει να εξαρτάται από τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων. Δεν μπορούμε πάνω σε ένα προϊόν να έχουμε πάνω από τρία είδη πλαστικού. Άρα οικολογικός σχεδιασμός με ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στα προϊόντα και επένδυση σε θέσεις κυκλικής οικονομίας», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[22/01/2019 - 11:39]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην Ρωσία και την Ουκρανία να συζητήσουν ένα διευρωπαϊκοασιατικό πρόγραμμα διαμετακόμισης (transit) του φυσικού αερίου που...
[22/01/2019 - 11:36]
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά συστήματα, συστήματα για την εξοικονόμηση νερού, αλλά και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί. Όλα αυτά...
[22/01/2019 - 11:33]
Φέτος, η καθιερωμένη ετήσια πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στο Politia Tennis Club. Σε έναν όμορφο χώρο...
[22/01/2019 - 11:25]
Την Παρασκευή 18.01.2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο Δημαρχείο Αγιάς μεταξύ του Δημάρχου, κ.Γκουντάρα Α., του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρα Λ. και στελεχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ....
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ