Συνάντηση αντιπροσωπείας της Βουλής του Βιετνάμ με τον Σ. Φάμελλο για περιβαλλοντικά θέματα

[20/09/2018 - 9:34 πμ]

Συνάντηση με τα μέλη αντιπροσωπείας της Βουλής του Βιετνάμ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Φαν Χούαν Ντουνγκ, παρόντος και του Βιετναμέζου πρέσβη στην Αθήνα, Νγκουέν Μαν Γκουόνγκ, είχε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος.

Θέμα της συνάντησης ήταν η συνεργασία των δύο κρατών και η ανταλλαγή απόψεων για περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε τις ελληνικές περιβαλλοντικές προτεραιότητες και προκλήσεις, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους επιμέρους τομείς και εξήγησε τη διοικητική δομή των υπηρεσιών, των αδειοδοτήσεων και των επιθεωρήσεων περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, καλώντας την αντιπροσωπεία της βιετναμέζικης Βουλής να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή παγκόσμια συμφωνία για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.

Εκ μέρους των μελών της αντιπροσωπείας επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη ανάγκη, αλλά και η ταυτότητα απόψεων με την Ελλάδα και παρουσιάστηκε η μεγάλη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή που έχει το Βιετνάμ.

Ειδικότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής που έχει νομοθετηθεί από το 2016, καθώς και για τη διυπουργική συνεργασία και τη σύνδεση με τις πολιτικές πολιτικής προστασίας στον τομέα αυτό. Ο αν. υπουργός παρουσίασε συνοπτικά τους αριθμητικούς στόχους, που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά σχετικά με τον μετριασμό των εκπομπών, την αύξηση του μεριδίου παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εκπονείται αυτή την περίοδο και τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Ακολούθησε ενημέρωση της αντιπροσωπείας για τις τομεακές πολιτικές περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για τη διαχείριση υδατικών πόρων, την εξασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού για όλους, την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και την αποχέτευση σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, την ανάπτυξη των έργων ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, με ενίσχυση της ανάκτησης και της διαλογής στην πηγή και μείωση της ταφής, τη διαχείριση επικινδύνων και βιομηχανικών αποβλήτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διαχείριση των δασών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την κυκλική οικονομία και τον περιορισμό χρήσης πλαστικών.

Οι Βιετναμέζοι επισκέπτες επεσήμαναν την ύπαρξη πολλών κοινών σημείων ως προς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως και την παράλληλη παρουσία τους στην πρόσφατη συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τον περασμένο Ιούλιο στην Νέα Υόρκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν επίσης για τα θέματα των δασικών χαρτών, της επεξεργασίας και της ανακύκλωσης απορριμμάτων και τη διαχείριση των βιομηχανικών επικινδύνων αποβλήτων.

Τέλος, τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσε την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν την ελληνική εμπειρία στα παραπάνω ζητήματα, ενώ τόνισαν την ανάγκη της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, προτείνοντας μάλιστα την οργάνωση ελληνικής αποστολής για θέματα περιβάλλοντος.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/02/2019 - 10:15]
Αυτοψία στη λατομική ζώνη μεταξύ των χωριών του Μεσαίου, του Μονολόφου και του Μελισσοχωρίου, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο...
[18/02/2019 - 10:11]
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα «Συζητάμε ελεύθερα για την Αιολική στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης...
[18/02/2019 - 10:03]
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης των Φ/Β σταθμών των επιτυχόντων στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία του...
[18/02/2019 - 9:58]
Η ΡΑΕ δημοσιοποιεί την Έκθεση για το Πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), ή...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ