ΔΕΗ: Κινέζοι είναι οι πιο θερμοί υποψήφιοι «μνηστήρες»

[12/03/2018 - 11:10 πμ]

Κινεζικής «καταγωγής» είναι οι πιο θερμοί υποψήφιοι μνηστήρες για την αγορά των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΗ την Πέμπτη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η διαδικασία για την αποεπένδυση προχωρά κανονικά ωστόσο επεσήμανε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Θα είμαι ευτυχής αν καταφέρουμε να πιάσουμε τις προθεσμίες και να προχωρήσουμε με την προκήρυξη τον Ιούνιο, να ανοίξει το data center και να εκδηλωθούν οι προτάσεις».

Εν αναμονή του νόμου για την πώληση της ΔΕΗ, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος στα μέσα Μαρτίου, η ΔΕΗ έχει προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία της διαδικασίας, την Pricewaterhouse, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επιλεγεί και το νομικό γραφείο που θα εκπροσωπήσει την επιχείρηση.

Μετά την ψήφιση του νόμου το θέμα της πώλησης των μονάδων θα τεθεί στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. «Θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις. Αν ο νόμος είναι σαφής μπορεί να μην χρειαστεί να γίνει μια συνέλευση και να πάμε κατευθείαν στη συνέλευση που θα αποφασίσει για την απόσχιση», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της επιχείρησης η αναπόσβεστη αξία των προς πώληση μονάδων υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ ενώ το κόστος της αποεπένδυσης, δηλαδή της δαπάνης για την πληρωμή των συμβούλων ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. «Ελπίζουμε λόγω του success fee (0,97% του τιμήματος που θα εισπραχθεί από την πώληση) ότι θα κοστίσουν περισσότερο», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης. Ως σύμβουλος της αποεπένδυσης έχει προσληφθεί η HSBC, η οποία θα συμβάλει στο θέμα της αποτίμησης και της πώλησης των μονάδων (Μελίτη 1 και άδεια για Μελίτη 2, συν Μεγαλόπολη 3 και 4).

Η τύχη των εργαζομένων των προς πώληση μονάδων

Την ώρα που το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την τύχη των εργαζομένων των προς πώληση μονάδων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημειώνει ότι «δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με την αποεπένδυση». Όπως ανέφερε τρεις είναι οι επιλογές που έχει η διοίκηση για τους εργαζομένους σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η μία επιλογή είναι σαφώς η παραμονή των εργαζομένων (των νεότερων ηλικιακά) στις μονάδες οι οποίες θα τεθούν υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επιπλέον, κάποιοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις ενώ πιθανό είναι να τεθεί και θέμα εθελουσίας, ιδιαίτερα για τη Μεγαλόπολη όπου εκεί αναμένεται ότι θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Το υπουργείο θα συμπεριλάβει στο νόμο πρόβλεψη για τους εργαζομένους και κάποια κριτήρια αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα παραμείνει στις μονάδες.

«Το θέμα της εθελουσίας θα το δούμε με την αποεπένδυση. Μπορεί να υπάρξει. Θα αφορά εργαζομένους στις συγκεκριμένες (τις προς πώληση) μονάδες. Για παράδειγμα, στη Μεγαλόπολη τα ορυχεία λειτουργούν ξεχωριστά από τους σταθμούς. Όταν προκύψει η εξαγορά θα υπάρξουν συνέργειες, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση προσωπικού. Θα φροντίσουμε να πάνε οι νεότερεοι και θα γίνει προσπάθεια οι υπόλοιποι να απορροφηθούν», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[13/12/2018 - 4:44]
Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγονται μέσω του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η Ελλάδα...
[13/12/2018 - 4:28]
Η ΔΕΗ Α.Ε. συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας (ΓτΚ) και υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιατρικών ελέγχων πρωτοβάθμιας φροντίδας...
[13/12/2018 - 3:37]
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές ενότητες Φθιώτιδας,...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ