«Εβδομάδα ενέργειας»: Παράδειγμα για την Ευρώπη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης - Energy Register - Energy Register

«Εβδομάδα ενέργειας»: Παράδειγμα για την Ευρώπη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης

[22/04/2021 - 9:39 πμ]

Η Ελλάδα εντυπωσίασε με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ως το 2028. Σε συζητήσεις μου με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα. Αποτελεί ένα τολμηρό βήμα για βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Αλλαγές τέτοιου μεγέθους δεν είναι ποτέ εύκολες, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε ομιλία της στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την “εβδομάδα ενέργειας”. Η κα Σίμσον χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου πρότεινε την εισαγωγή δείκτη βιωσιμότητας που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στους τομείς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας προαναγγέλλοντας σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ στο πρότυπο ανάλογων πρωτοβουλιών στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης ανέφερε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ ως το 2030 σε μονάδες ΑΠΕ, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, γεγονός που αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Από την πλευρά της αγοράς:

-Η επικεφαλής του τομέα Energy Assesment & Μarket Regulations υης ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Στέλλα Ζαχαρία ανέφερε ότι οι στόχοι τόσο για το 2030 όσο και για το 2050 δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

-Ο Γενικός ∆ιευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΥΤΙLINEOS Γιάννης Καλαφατάς ανέφερε ότι από την διεθνή εμπειρία της εταιρείας στην κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκύπτει πως οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν τριών ειδών προβλήματα που είναι οι δυνατότητες του δικτύου, η ύπαρξη στόχων και κατά πόσο αυτή είναι φιλόδοξοι και η πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς.

-Ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος ∆ΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανήγγειλε την προκήρυξη για μία ακόμα μονάδα ισχύος άνω των 50 MW σε περιοχές απολιγνιτοποίησης ενώ πρόσθεσε πως η επιτυχία της έκδοσης ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας από την ΔΕΗ αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

-Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Σωτήρης Καπέλλος, ανέφερε ότι ο στόχος του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές είναι 600 μεγαβάτ ως το 2025 ενώ πρόσθεσε ότι το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης ισχύος 204 MW που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 25 % και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2022.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/06/2021 - 6:47]
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα του έργου LIFE PROWhIBIT Project με θέμα «Περιβαλλοντικό Έγκλημα...
[18/06/2021 - 2:28]
Ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο τoυ εταιρικού του εκσυγχρονισμού που προβλέπει την ενίσχυση του προσωπικού του με εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων το...
[18/06/2021 - 2:24]
Ο ενεργειακός κολοσσός BP βρίσκεται κοντά στο να αγοράσει projects ηλιακής ενέργειας ύψους 400-500 εκατ. Ευρώ στην Ισπανία, από τον...
[18/06/2021 - 2:00]
Η Vestas δέχτηκε μία παραγγελία ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 348MW για έργο και πελάτη στη Βραζιλία, τα στοιχεία των οποίων παραμένουν...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ