ΕΛΠΕ: Μετατίθεται για το 2021 η γεώτρηση στον Πατραϊκό - Energy Register - Energy Register

ΕΛΠΕ: Μετατίθεται για το 2021 η γεώτρηση στον Πατραϊκό

[23/01/2020 - 1:05 μμ]

Δεκτό έγινε από την Ελληνική Διαχειριστή Εταιρεία Υδρογονανθράκων το αίτημα που υποβλήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από την ΕΛΠΕ Πατραϊκός για 18μηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου έχει περιθώριο να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 2021. 

Πίσω από το αίτημα της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και η εταιρεία Edison που έχει περάσει στον έλεγχο της Energean, βρίσκεται το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι εταιρείες με τις ελλείψεις λιμενικών υποδομών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν το γεωτρύπανο που θα διενεργήσει τη γεώτρηση αλλά και τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό που απαιτείται για μια τόσο απαιτητική και εξειδικευμένη εργασία.

Συγκεκριμένα η κοινοπραξία διαπίστωσε ότι τα λιμάνια της Πάτρας αλλά και του Αστακού δε διαθέτουν τις αναγκαίες προδιαγραφές αλλά και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ώστε να υποδεχθούν το θαλάσσιο γεωτρύπανο.  

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό open door (ανοιχτή πρόσκληση), ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014.

Η έκταση της περιοχής είναι 1900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 100 – 140 εκ. απολήψιμων βαρελιών σε βάθος 2800 μέτρων.

Η εκτίμηση δηλαδή που υπάρχει με βάση τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα είναι ότι το κοίτασμα του Πατραϊκού, εφόσον επιβεβαιωθεί και από την ερευνητική γεώτρηση είναι μεγαλύτερο από το μοναδικό υπό εκμετάλλευση κοίτασμα της χώρας στον Πρίνο.

Ένα κοίτασμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να εισφέρει έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και να προσφέρει σημαντική απασχόληση.

(capital.gr)

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[29/09/2020 - 8:49]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την παράταση για περιορισμένο χρονικό διάστημα...
[29/09/2020 - 8:45]
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε σήμερα το βουνό της Πεντέλης,  ίσως το πιο υποβαθμισμένο βουνό της Αττικής, που...
[29/09/2020 - 4:41]
Σε αύξηση της τιμής στόχου στα 15,8 ευρώ από 12 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Euroxx για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ...
[29/09/2020 - 4:39]
Την επόμενη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση εργασίας, στην Αθήνα, μεταξύ της ΕΛΕΤΑΕΝ και της Νορβηγικής Ένωσης...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ