Η εισβολή της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 - Energy Register - Energy Register

Η εισβολή της Τουρκίας στο τεμάχιο 8

[24/01/2020 - 9:55 πμ]

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*


Το οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιείται τις τελευταίες ημέρες το «Γιαβούζ».

Με την εμπειρία και τις γνώσεις μου στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, συνυπέγραψα το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου για την επιχειρούμενη από την Τουρκία γεώτρηση στη νοτιοανατολική γωνία του τεμαχίου 8 στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ονομασία «Λευκωσία-1» (χάρτης).

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ιταλική ENI, μετά διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, για τον οποίο υπήρξε πλήρης ενημέρωση των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια στο επενδυτικό σχήμα του τεμαχίου εισήλθε και η γαλλική Total.

Η ΕΝΙ, δαπανώντας σημαντικά κονδύλια, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε σε σεισμικές έρευνες 2 και 3 και τριών διαστάσεων (2D, 3D) και εντόπισε γεωτρητικούς στόχους. Ενας από αυτούς είναι και ο στόχος «Νότιος Ερατοσθένης» τον οποίο είχε προγραμματίσει η ΕΝΙ για ερευνητική γεώτρηση, με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Η γεώτρηση αυτή διαφέρει από τις πέντε προηγούμενες γεωτρήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (TPAΟ) στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι αυτή τη φορά είναι πλήρως τεκμηριωμένη (από την ΕΝΙ!).

Η Τουρκία, μέσω της TPAO, εισέβαλε με το γεωτρύπανο «Yavuz» (και τον στόλο της) στο τεμάχιο 8 και επιχειρεί γεώτρηση στον έτοιμο και πλήρως χαρτογραφημένο από την ΕΝΙ στόχο «Νότιος Ερατοσθένης», τον οποίο βάφτισε «Λευκωσία-1». Προηγήθηκε «αδειοδότηση» ως «Block G» του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων(!), το οποίο ουδείς αναγνωρίζει, πλην της Τουρκίας.

Για την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική Total, (εάν δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο στο παρασκήνιο) παρουσιάζεται ευκαιρία, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική των ερευνών υδρογονανθράκων, να καταγγείλουν και να μηνύσουν την TPAO σε διεθνή δικαστήρια, για παράνομη είσοδο και γεώτρηση σε ερευνητικό τους τεμάχιο, με πλήρη αδειοδότηση από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ. Η TPAO έχει διεθνείς δραστηριότητες και έχει σχετική ευαισθησία ως προς τη διεθνή παρουσία της.

Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να πιέσει τις εταιρείες ΕΝΙ και Total να δράσουν το ταχύτερο δυνατό. Καλές είναι οι καταγγελίες για τις παράνομες υπηρεσίες εταιρειών και φυσικών προσώπων που βοηθούν την TPAO στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τώρα είναι η ευκαιρία να κτυπηθεί ο μακρύς βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής της Tουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή η TPAO.

* Ο ​​​​​​δρ Κωνσταντίνος Νικολάου είναι γεωλόγος πετρελαίων – ενεργειακός οικονομολόγος.

Kathimerini.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[30/09/2020 - 9:08]
Η Cenergy Holdings ανακοινώνει πως η θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου υπέγραψε με τη Subsea7 (US) LLC συμφωνία για την παραγωγή...
[30/09/2020 - 8:41]
Καθοριστικής σημασίας βοήθεια για την εκτέλεση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Δράσεις ΑΠΕ του κτιρίου ΚΕΦΙΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας...
[30/09/2020 - 8:29]
Η Ευρώπη και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα μπορούν να αναδειχθούν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη,...
[30/09/2020 - 8:24]
Τις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας επισκέφθηκαν χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον και ο Έλληνας υφυπουργός...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ