Σκρέκας: Η αλλαγή καταστατικού εκτίναξε πάνω από τα 6 ευρώ την τιμή των ΕΛΠΕ - Energy Register - Energy Register

Σκρέκας: Η αλλαγή καταστατικού εκτίναξε πάνω από τα 6 ευρώ την τιμή των ΕΛΠΕ

[18/05/2021 - 9:59 πμ]

Την Πέμπτη η γ.σ για τις μεγάλες αλλαγές στα πετρέλαια -Σε υψηλούς τόνους η χθεσινή συζήτηση στην βουλή με Φάμελλο για τον διορισμό ΔΣ από την γενική συνέλευση.

Tην προσεχή Πέμπτη 20 Mαΐου θα αποφασιστεί η τροποποίηση του καταστατικού των Ελληνικών Πετρελαίων προκειμένου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να διορίζονται από την γενική συνέλευση.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε αμέσως μετά το Πάσχα η διοίκηση και συνδυάζεται με τη μεγάλη στρoφή του ομίλου διύλισης στις καθαρές μορφές ενέργειας, επιβάλλεται από τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Με την νομοθεσία αυτή που αφορά όλες τις εισηγμένες ακυρώνονται σημεία της συμφωνίας μετόχων του 2003 μεταξύ του ομίλου Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτό που προβλέπει πως το Δημόσιο ορίζει 7 μέλη του 13μελους διοικητικού συμβουλίου.

Ο σχεδιασμός, ο οποίος αφορά την απομάκρυνση από το ΔΣ και των εκπροσώπων των εργαζομένων συνεχίζει να συναντά αντιδράσεις.

Σε υψηλούς τόνους έγινε χθες και η σχετική συζήτηση στη Βουλή κατόπιν επίκαιρης ερώτηση του βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την επικείμενη συνέλευση, χαρακτηρίζοντας πρωτάκουστο να αφήνει να χάνει το Δημόσιο τον έλεγχο μιας κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης πετρελαιοειδών.

Όπως είπε, με την απόφαση αυτή το δημόσιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιώτη μετόχου και επιτρέπει τον κατακερματισμό των ΕΛΠΕ ώστε να πουληθούν στην συνέχεια κομμάτια τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η απόφαση των ΕΛΠΕ είναι μια στρατηγική επιλογή που υπαγορεύεται από την παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία απαιτεί προσαρμογή στους νέους αυστηρούς κλιματικούς στόχους και διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας.

Σημείωσε δε ότι από την ανακοίνωση των αλλαγών αυτών η αγορά έχει αντιδράσει θετικά καθώς η μετοχή από 4,07 ευρώ που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων έχει εκτοξευτεί στα 6,03 ευρώ ανά μετοχή, εικόνα που όπως τόνισε δείχνει ότι η αγορά αντιλαμβάνεται τη σημασία των αλλαγών που προωθούνται.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει τροπολογία ώστε να εμποδιστεί αυτό που δρομολογείται στην γενική συνέλευση.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ανακοινώσει μέτρα και πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση, με πρωταρχικό στόχο την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επιλογή που επιτάσσει νέα εταιρική δομή με δημιουργία ξεχωριστών δραστηριοτήτων ανά τομέα αλλά και επέκταση στις τεχνολογίες των ΑΠΕ (ηλιακά και αιολικά πάρκα, υπεράκτια αιολικά κ.α).

Στην πρόσφατη παρουσία του εταιρικού μετασχηματισμού της εταιρείας , ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε, πως τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης είναι αυτά που έχουν κρατήσει σε απόσταση από την μετοχή τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά με την αλλαγή του καταστατικού και την ανακοίνωση της προσεχούς γενικής συνέλευσης, οι ξένοι οίκοι έχουν δώσει θετική γνώμη.

Μαριάννα Τζάννε / newmoney.gr

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/06/2021 - 11:28]
Η Boralex στοχεύει να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα ανανεώσιμων πηγών έως το 2025, κάτι που αποτελει μέρος του επικαιροποιημένου...
[18/06/2021 - 10:19]
Η σύνθεση της Toyota Motor Corp. τα επόμενα 30 χρόνια θα περιέχει πολλές επιλογές πέρα ​​από τα ηλεκτρικά οχήματα, ανέφεραν...
[18/06/2021 - 9:35]
Στην αναβάθμιση πάνω από 210.000 νοικοκυριών, 50.000 από τα οποία θα αφορούν οικογένειες οι οποίες πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια,...
[18/06/2021 - 9:31]
Η Shell υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις νορβηγικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BKK και Lyse για με σκοπό την υποβολή...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ