Νέα «τρικλοποδιά» φαίνεται ότι συνέβη στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης… - Energy Register - Energy Register

Νέα «τρικλοποδιά» φαίνεται ότι συνέβη στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης…

[15/05/2019 - 8:30 μμ]

Νέα «τρικλοποδιά» φαίνεται ότι συνέβη στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθιστώντας δύσκολη την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, αν και επιμένουν σε αυτή την εξέλιξη, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Μια … ξεχασμένη option της ΔΕΗ για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ σε περίπτωση ιδιωτικοποίηση της είναι η αιτία του προβλήματος. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που είχε αποκτήσει η ΔΕΗ το 2002 μετά από σχετική συμφωνία με το Δημόσιο. Η option της ΔΕΗ ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το 2012 όταν η τότε κυβέρνηση επεδίωξε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τότε συμφωνήθηκε η αποζημίωση της ΔΕΗ από το Ταμείο για να παραχωρήσει το δικαίωμα άσκησης της option.
Τότε η ΔΕΗ και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν υπογράψει ένα συμφωνητικό που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα παραιτείτο του δικαιώματός της στην άσκηση της option έναντι αποζημίωσης 32,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό της αποζημίωσης είχε προσδιοριστεί μετά από αποτίμηση που διενήργησε η Citigroup Clobal Markets Limited. Προβλεπόταν επίσης ότι η παραίτηση της ΔΕΗ από την option θα έληγε στις 30 Ιουνίου 2014. Συγκεκριμένα το συμφωνητικό ανέφερε ότι «η συμφωνία λήγει αυτοδίκαια και παύει να δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη με τη λήξη καθ’ οιονδήποτε τρόπο (ακύρωση, κήρυξη ως άγονης κλπ) της αποκρατικοποίησης, … εκτός αν εντός εξαμήνου από την ως άνω λήξη της αποκρατικοποίησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου προκηρύξει νέα διαδικασία αποκρατικοποίησης, μέρους ή του συνόλου του ομίλου ΔΕΠΑ, οπότε η διάρκεια του συμφωνητικού παρατείνεται μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της νέας διαδικασίας, όχι όμως πέραν της 30ης Ιουνίου 2014».
Το ίδιο το κείμενο, το οποίο είχε εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 4 Οκτωβρίου 2012, ανέφερε ότι σε περίπτωση έναρξης νέας ζζδιαδικασίας, η αποζημίωσης της ΔΕΗ για την παραίτησή της από την option θα αναθεωρείτο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από την προκήρυξη και πάλι από την Citi. Σε περίπτωση δε που η Citi δήλωνε αδυναμία, τότε το ΤΑΙΠΕΔ και η ΔΕΗ θα μπορούσαν να επιλέξουν από κοινού άλλο σύμβουλο.
Προβλεπόταν επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέβαλε τα 32,9 εκατ. ευρώ από τα έσοδα  της πώλησης και μάλιστα εντός δύο εργασίμων ημερών από την καταβολή του τιμήματος.
Σήμερα έχουν εκπνεύσει όλες οι συμφωνημένες προθεσμίες και η option έχει παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ και η οποία έχει το δικαίωμα άσκησης της.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα θεωρείται σοβαρό, τόσο νομικά όσο και τεχνικά και παραμένει προς επίλυση εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και βεβαίως η όποια λύση θα πρέπει να αφορά και τη ΔΕΠΑ Υποδομών η οποία στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί.
Τέλος να σημειωθεί ότι όποια λύση και αν προκριθεί, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[28/05/2020 - 9:05]
Την πρόθεσή του να παρουσιάσει στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος...
[28/05/2020 - 8:50]
Η υποβρύχια διασύνδεση ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη...
[28/05/2020 - 8:40]
Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση ήταν ένα από τα θέματα που...
[28/05/2020 - 8:37]
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές....
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ