Στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου η Διώρυγα Gas της Motor Oil

[11/06/2019 - 9:50 πμ]

Άλλο ένα βήμα σε επίπεδο αδειοδοτήσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για τη Διώρυγα Gas Α.Ε. της Μότορ Όιλ. Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προέβη στην εγγραφή της εταιρείας στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κατά 100% θυγατρική της Μότορ Όιλ έχει εξασφαλίσει άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) με την ανάπτυξη FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου), ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Η Διώρυγα Gas ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια, τον Ιούνιο του 2016 με αποκλειστικό αντικείμενο το φυσικό αέριο. Σκοπός της είναι η προμήθεια, αγορά, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και η αποθήκευση και υγροποίηση φυσικού αερίου.

Αν και η τελική απόφαση για την ανάπτυξη του έργου δεν έχει ακόμα ληφθεί, αυτή την περίοδο διευθετούνται αδειοδοτικές εκκρεμότητες προκειμένου η επένδυση να είναι σε θέση να «τρέξει» μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες και οριστικοποιηθεί ο σχετικός σχεδιασμός για το πρώτο πλωτό τερματικό LNG στη Νότια Ελλάδα.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του έργου, όπως έχει γίνει γνωστό από την εταιρεία κατά την αίτηση άδειας ΑΣΦΑ, η κατασκευή και λειτουργία του ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου θα περιλαμβάνει:

– Πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU) στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας καθώς και

– Υποθαλάσσιο και Χερσαίο αγωγό Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού.

Το προτεινόμενο ΑΣΦΑ δεν προβλέπει την απαλλαγή τμήματος ή του συνόλου του ΑΣΦΑ από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής.

Το σχεδιαζόμενο ενεργειακό έργο θα υλοποιηθεί στα πρότυπα του FSRU που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Αλεξανδρούπολη και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού ειδικότερα σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης ενώ θα τονώσει τον ανταγωνισμό.

Η Motor Oil είναι από τους ισχυρότερους παίκτες στον τομέα διύλισης και της εμπορίας καυσίμων ενώ έχει πλέον εισέλθει και στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της NRG, παρέχοντας στους καταναλωτές της πακέτα ενεργειακού double play, δηλαδή συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις.

Ο Όμιλος διαθέτει ήδη παρουσία στο φυσικό αέριο και μέσω των θυγατρικών του όπως η Coral Gas που αδειοδοτήθηκε πριν 2 χρόνια και δραστηριοποιείται στον τομέα των πρατηρίων και των καυσίμων.

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[13/06/2019 - 12:04]
«Η κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει την υψηλή πολιτική της δέσμευση στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην...
[13/06/2019 - 12:01]
Ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κληθεί τελικώς να αποφασίσει...
[13/06/2019 - 11:57]
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 32,5%...
[13/06/2019 - 12:50]
Δύο σημαντικά βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας του κτηριακού αποθέματος, ιδιωτικού και δημόσιου, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ