ΕΤΕπ: 1,5 δις ευρώ για τον ΤΑP- Το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της τράπεζας

[09/02/2018 - 12:55 μμ]

Το μεγαλύτερο ενιαίο δάνειο για ενεργειακό έργο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Η πίστωση ύψους 1,5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, το συμβούλιο της ΕΤΕπ συμφώνησε στη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών ύψους 6,5 δις ευρώ, αλλά η επί μακρόν αναμενόμενη απόφασή του για τον αγωγό TAP βρέθηκε προσφάτως στο επίκεντρο της ατζέντας.

Η εν λόγω απόφαση έπρεπε να ληφθεί τον Δεκέμβριο, αλλά η τράπεζα την καθυστέρησε, επικαλούμενη την ανάγκη διεξοδικότερης εξέτασης του έργου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Andrew McDowell, δήλωσε στο Reuters ότι ο TAP θα συμβάλλει στην αντιστάθμιση της φθίνουσας ευρωπαϊκής παραγωγής, παρέχοντας μια διαφοροποιημένη πηγή φυσικού αερίου και μετατόπιση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αγωγός θα φέρει 10bcm αέριο από το Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους επικριτές του συγκεκριμένου έργου, οι οποίοι τόνισαν τις επιπτώσεις που έχουν οι κατασκευαστικές εργασίες στις τοπικές κοινότητες, καθώς και την ασυμβατότητα του αγωγού με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Σε πρόσφατη μελέτη της, η ΜΚΟ CEE Bankwatch αναφέρει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου από κανέναν από τους επενδυτές του, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι το έργο θα μπορούσε να είναι τόσο επιβλαβές για το κλίμα, όσο και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα λόγω διαρροής μεθανίου και εκπομπών άνθρακα.

Ο Colin Roche της Friends of the Earth Europe προειδοποίησε ότι η ΕΤΕπ «ωθούσε ανενδοίαστα την Ευρώπη στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες».

Ο Ευρωβουλευτής της ομάδας GUE/NGL, Xabier Benito, ανέφερε ότι η απόφαση αποτελεί «αρνητική εξέλιξη για το κλίμα» και δεσμεύτηκε να απευθυνθεί στον πρόεδρο της ΕΤΕπ κατά την τρέχουσα σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο, προκειμένου να ζητήσει τον τερματισμό επένδυσης σε ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ διέθεσε σημαντικό αριθμό κονδυλίων σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ένα νέο αιολικό πάρκο στην Αυστρία και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Γεωργία.

Επιπρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την έξυπνη χρηματοδότηση που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[18/02/2019 - 10:15]
Αυτοψία στη λατομική ζώνη μεταξύ των χωριών του Μεσαίου, του Μονολόφου και του Μελισσοχωρίου, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο...
[18/02/2019 - 10:11]
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα «Συζητάμε ελεύθερα για την Αιολική στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης...
[18/02/2019 - 10:03]
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης των Φ/Β σταθμών των επιτυχόντων στην πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία του...
[18/02/2019 - 9:58]
Η ΡΑΕ δημοσιοποιεί την Έκθεση για το Πρόγραμμα «Εγγυημένες Υπηρεσίες του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), ή...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ