Οικονομικά βιώσιμη με τουλάχιστον 885 συνδέσεις η επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

[05/02/2018 - 10:21 πμ]

Οι 885 συνδέσεις καταναλωτών στο φυσικό αέριο αποτελούν το ελάχιστο όριο για να είναι οικονομικά βιώσιμο το έργο επέκτασης του καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία, και όχι ο στόχος για τον αριθμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο έως το 2023.
Αυτό επισημαίνει ανακοίνωση της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία προστίθεται πως δεν υπάρχει κάποιου είδους πλαφόν στις συνδέσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν έως τότε.
Η αναφορά στον συγκεκριμένο αριθμό έγινε από τον υπουργό Γ. Σταθάκη, κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στην Καστοριά.
Τότε, ο υπουργός σημείωσε πως, έως το 2023, προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιομέτρων μέσης πίεσης στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και το Μανιάκι, που αντιστοιχούν στην υλοποίηση 885 συνδέσεων οικιακών και εμπορικών τελικών καταναλωτών.
Μία δήλωση που έδωσε λαβή για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις πόλεις θα μοιραστούν μόλις 885 συνδέσεις μέσα στην επόμενη 5ετία.

Παροχή αερίου σε όλους όσους το επιθυμούν

Σύμφωνα ωστόσο με την Περιφέρεια, το συγκεκριμένο νούμερο δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά το μίνιμουμ όριο που απαιτείται, για να θεωρηθεί βιώσιμο το έργο.
Αντίθετα, οι εν λόγω περιοχές θα καλυφθούν πλήρως από τα δίκτυα διανομής, δίνοντας τη δυνατότητα να συνδεθεί κάθε ακίνητο που βρίσκεται στα σημεία διέλευσης.
«Με βάση τη διεθνή αλλά και την εμπειρία στη χώρα μας από αντίστοιχες περιπτώσεις, οι αιτήσεις σύνδεσης των καταναλωτών και επομένως η πρόσκτησή τους στο σύστημα διανομής δεν γίνεται άμεσα και από όλους, αν και θα ήταν ζητούμενο για το διαχειριστή του συστήματος, αλλά σε βάθος χρόνου. Εκτιμούμε ότι θα είναι αντίστοιχος και ο ρυθμός ανάπτυξης – σύνδεσης των καταναλωτών και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση που προκύψουν περισσότερα αιτήματα καταναλωτών στο ήδη ανεπτυγμένο δίκτυο, είτε μέχρι το 2023 είτε τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια σημειώνει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διεκπεραίωσή τους, μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού σχήματος.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[20/02/2018 - 9:56]
Ένα σπάνιο μετεωρολογικό γεγονός στην Αρκτική, το οποίο αναμένεται να «παγώσει» την Ευρώπη, έχει προκαλέσει άλματα στις τιμές της ενέργειας....
[20/02/2018 - 9:54]
Από τα ηλιακά πάνελ έως τα έξυπνα σπίτια, ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας αλλάζει, με την τεχνολογία να...
[20/02/2018 - 9:53]
Για αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάνοντας...
[20/02/2018 - 9:45]
Η νεοσύστατη εταιρεία της 27χρονης Σάρλοτ Σλίνγκσμπι επιδιώκει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, εκμεταλλευόμενη την ένταση των ανέμων εντός υφιστάμενων υποδομών...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ