ΕΛΠΕ: Οι Τρεις Λόγοι που θα Καθυστερήσει η Αποκρατικοποίηση

[13/09/2018 - 8:44 πμ]

Πιο πέρα κι από τον Οκτώβριο αναμένεται να μετατεθεί η ημερομηνία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πηγές του Euro2day.gr, από διαφορετικά στρατόπεδα που εμπλέκονται στην υπόθεση δίνουν τρεις παράγοντες που έχουν ανακύψει και καθυστερούν τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στελέχη που έχουν υπό την ευθύνη τους τον διαγωνισμό, η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από Glencore και Vitol των δύο υποψήφιων επενδυτών εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει. Ο αρχικός προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ που έδειχνε τον Οκτώβριο, όπως σημειώνουν τα πρόσωπα αυτά, αλλάζει με άγνωστο τον επόμενο χρονικό ορίζοντα. Πιθανόν να είναι ο Νοέμβριος.

Τα ίδια στελέχη αποδίδουν την καθυστέρηση στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, δηλαδή στην παρεμπόδιση των αντιπροσωπειών των δύο εταιριών να επισκεφθούν τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Κάτι που προκαλεί δυσκολίες στις δύο εταιρίες για τη σύνταξη των οικονομικών τους προσφορών.

Πάντως, πηγές από τους κόλπους των ΕΛ.ΠΕ, αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι τελικά οι εκπρόσωποι μπήκαν στα κρυφά… Μάλιστα ακολούθησε ένας πόλεμος εσωτερικών ανακοινώσεων ανάμεσα στα σωματεία των εργαζομένων και της διοίκησης του ομίλου για τη μέθοδο που επιλέχτηκε να γίνει η είσοδος τους. Πέραν αυτών, άλλες πληροφορίες, θέλουν τους επενδυτές να έχουν ήδη συλλέξει από το VDR όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τεχνικά και οικονομικά, μέχρι ακόμη και εικόνες των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων οι οποίες ελήφθησαν με drone.

Άλλες πηγές συμφωνούν με την πρόβλεψη της καθυστέρησης της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, σημειώνοντας ότι ένα δεύτερο ζήτημα που πάει πίσω το διαγωνισμό έχει να κάνει με τη διαφορά απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην αποκρατικοποίηση για το αν απαιτείται ή όχι η δημόσια πρόταση από το νέο επενδυτή προς τους υπόλοιπους μετόχους. Το θέμα φαίνεται να υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα να μην έχει αποσαφηνιστεί στους επενδυτές ως προς το πως θα πρέπει να κινηθούν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένει στη δημόσια πρόταση, ενώ άλλοι έγκριτοι νομικοί κύκλοι καταθέτουν αντίθετη γνώμη στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τρίτο ζήτημα που έχει ανακύψει κι επιμένουν να εγείρουν παράγοντες που εκπροσωπούν το δημόσιο είναι το θέμα του ύψους του τιμήματος. Όπως υποστηρίζουν, μετά την ανακοίνωση της αυξημένης κερδοφορίας του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο, οι προβλέψεις θέλουν το EBITDA στο τέλος του χρόνου να φτάνει στο 1 δισ. ευρώ. Και συνεπώς, όπως προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, «τα δεδομένα αλλάζουν και το τίμημα θα πρέπει να είναι πολύ πιο πάνω από το 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ που αρχικώς κυκλοφορούσε».

Στον αντίποδα, βέβαια, αρμόδιοι για την πώληση της εταιρίας, προσθέτουν πως «είναι πολύ νωρίς για συζήτηση περί τιμήματος…»

(euro2day.gr)

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[15/07/2019 - 11:08]
«Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ. Ένα σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση» τονίζει σε συνέντευξή...
[15/07/2019 - 10:30]
Το Πράσινο Ταμείο, Αποφασίζει (ΔΣ 161.2/2019) την εκδήλωση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για τη «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 2019...
[15/07/2019 - 9:50]
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνεται η μετάθεση για τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον...
[15/07/2019 - 9:48]
Σε εφαρμογή του άρθρου 118 του ν.4001/201 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 98 του ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5, 17.01.2018),...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ