Τι σημαίνει η παράταση του πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

[01/12/2017 - 3:32 μμ]

Ώθηση στην αμερικανική παραγωγή αναμένεται ότι θα δώσει η συμφωνία του ΟΠΕΚ για επέκταση της περιστολής παραγωγής μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή του πετρελαίου. Το μέτρο (σε συνδυασμό με άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες) δείχνει ότι έχει αρχίσει να αποδίδει, δεδομένου ότι το πετρέλαιο μετά από πολύ καιρό κατάφερε τελικά να σπάσει το φράγμα των 60 δολαρίων.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα κράτη-μέλη του οργανισμού και επιπλέον περικοπές τα τάξεως των 0,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τις χώρες που δεν είναι μέλη του καρτέλ μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.

«Ήταν μια καλή αλλά μεγάλη ημέρα… στην πραγματικότητα ήταν μια υπέροχη ημέρα», ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Al-Falih, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και τόνισε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη».

Η απόδοση του μέτρου αναμένεται να εκτιμηθεί στην επόμενη επίσημη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αν και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η εκτίμηση αυτή τίθεται αρκετά μακριά χρονικά, καθώς πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν τόσο στην αγορά όσο και στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Al-Falih εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα κράτη θα τηρήσουν το λόγο τους και ότι «θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η νέα συμφωνία θέτει πλαφόν και παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας, δύο χώρες που είχαν εξαιρεθεί από τη συμφωνία του περασμένου έτους σύμφωνα με την οποία τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη εντός και εκτός OPEC συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως προκειμένου να δώσουν ώθηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Η περιστολή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δημιουργεί ανησυχίες για την απόδοση του μέτρου καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ενθαρρύνονται οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ. Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι το τελευταίο διάστημα έχει ενθαρρύνει την παραγωγή και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ οι οποίες μη συμμετέχοντας στη συμφωνία διεκδικούν μερίδια αγοράς σε παραδοσιακούς πελάτες των χωρών που συμμετέχουν στο καρτέλ (και όσων συμφώνησαν αλλά δεν είναι μέλη όπως είναι η Ρωσία).

Για παράδειγμα, στο Τέξας έχει εντατικοποιηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα για πετρέλαιο από σχιστόλιθο ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική παραγωγή καταδεικνύουν ότι αυτή ακολουθεί αυξητική τάση.

Σύμφωνα με την εταιρεία Rystad Energy, η παραγωγή στις ΗΠΑ θα φθάσει τα 9,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2017, στρώνοντας το «δρόμο» για να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση τον επόμενο χρόνο.

Πηγή

Energy Register
News Room
Όσα θέλετε να μάθετε για την ενέργεια
Energy Register Info and description.
[20/02/2018 - 9:56]
Ένα σπάνιο μετεωρολογικό γεγονός στην Αρκτική, το οποίο αναμένεται να «παγώσει» την Ευρώπη, έχει προκαλέσει άλματα στις τιμές της ενέργειας....
[20/02/2018 - 9:54]
Από τα ηλιακά πάνελ έως τα έξυπνα σπίτια, ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας αλλάζει, με την τεχνολογία να...
[20/02/2018 - 9:53]
Για αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάνοντας...
[20/02/2018 - 9:45]
Η νεοσύστατη εταιρεία της 27χρονης Σάρλοτ Σλίνγκσμπι επιδιώκει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, εκμεταλλευόμενη την ένταση των ανέμων εντός υφιστάμενων υποδομών...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ